Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2010,
18.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 14. 12. 2010, 18.00

7 let, 2 meseca

Banka Slovenije: Jamstvo za vloge do 100.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker se približuje konec leta, ko se začne uporabljati prenovljeni zakon o bančništvu, je svet Banke Slovenije z namenom seznanitve javnosti oblikoval pojasnilo.

Pojasnilo se glasi: "Na podlagi nedavnih sprememb zakona o bančništvu bodo vlagateljem od 1. januarja 2011 vloge v posamezni banki ali hranilnici zajamčene do višine 100.000 evrov."

Sledimo evropski direktivi DZ je novelo zakona o bančništvu sprejel konec septembra, ko je jamstvo za bančne in hranilniške vloge zvišal s 50.000 na 100.000 evrov. Uporabljati se bo začela 31. decembra. Do konca tega leta sicer še velja neomejeno jamstvo za vloge, ki ga je Slovenija podobno kot nekatere druge članice EU sprejela ob začetku krize, novembra 2008.

Najvišji znesek pokritja v višini 100.000 evrov po vlagatelju sledi evropski direktivi, katere namen je po zaključku leta 2010 zagotoviti vlagateljem enako raven zaščite v vseh državah članicah EU.

Neto stanje vloge posameznega vlagatelja je seštevek vseh vlog

Kot pojasnjujejo, je zajamčena vloga posameznega vlagatelja (fizične osebe; fizične osebe, ki samostojno opravlja dejavnost; samostojnega podjetnika oziroma pravne osebe, ki ne ustreza merilom za srednje ali veliko podjetje) v banki ali hranilnici neto stanje vloge na dan začetka stečajnega postopka nad banko ali hranilnico do višine 100.000 evrov. Neto stanje vloge posameznega vlagatelja je seštevek vseh vlog, zmanjšan za njegove neporavnane dospele obveznosti do banke.

Kljub temu pa tudi po novem zakonu ostaja v veljavi rešitev, da v kolikor banke s sedežem v Sloveniji ne bi mogle pravočasno zagotoviti zadostnih sredstev za izplačilo vseh upravičenih zajamčenih vlog pri banki, nad katero je bil začet stečajni postopek, manjkajoča sredstva - do njihove zagotovitve s strani bank - začasno zagotovi država, so sporočili s finančnega ministrstva.

Jamstva naj bi bila povsod enaka

Osnovni namen enotne ravni kritja pri zajamčenih vlogah je po pojasnilih ministrstva preprečiti morebitno prelivanje prihrankov prebivalstva med posameznimi državami članicami v okviru EU, do katerega bi lahko prišlo, v kolikor bi bila obseg in raven jamstva bančnih vlog med državami različno določena.

Kot pomembno novost novele zakona izpostavljajo tudi skrajšanje roka za izplačilo zajamčenih vlog z zdajšnjih treh mesecev na 20 do 30 delovnih dni od dneva, ko so vloge ugotovljene kot neplačljive.

Ne spreglejte