SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banka Slovenije do zdaj odkupila za 660 milijonov evrov obveznic

3

termometer

 | Foto:
Banka Slovenije je v okviru programa kvantitativnega sproščanja odkupila za 660 milijonov evrov obveznic, od tega samo maja za 232 milijonov evrov.

Evropska centralna banka (ECB) je v programu, ki ga je zagnala 9. marca, do začetka junija odkupila za 146,68 milijarde evrov obveznic, so objavili v Frankfurtu. Do konca septembra 2016 namerava mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1140 milijard evrov.

Banka Slovenija lahko kupuje tudi obveznice SID banke Banka Slovenije lahko mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupi do 294 milijonov evrov obveznic. Do junija jih je odkupila za 660 milijonov evrov. Od 15. aprila so za nakupe primerne tudi obveznice SID banke.

Banka Slovenije sicer pričakuje, da bodo imeli ukrepi kvantitativnega rahljanja na Slovenijo predvsem posreden vpliv, in sicer prek izvoznega sektorja zaradi nižje vrednosti evra ter direktnega stimulativnega vpliva odkupa obveznic na gospodarsko aktivnost večjih trgovinskih partneric Slovenije v evrskem območju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin