Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
12.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Banka Koper

Četrtek, 21. 3. 2013, 12.45

7 let, 2 meseca

Banka Koper lani z občutnim padcem dobička, pa še vedno v zelenih številkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V lanskih stresnih okoliščinah smo poslovali dobičkonosno, Banka Koper, ki je stroške poslovanja lani znižala za več kot 6 odstotkov, je tudi banka z najvišjo bonitetno oceno med bankami v Sloveniji.

To je ob predstavitvi lanskih poslovnih rezultatov Banke Koper, ki spada pod okrilje bančne skupine Intesa Sanpaolo, sporočil njen predsednik uprave Giancarlo Miranda. Banka je preteklo leto, ko je za dobrih 6 odstotkov znižala stroške poslovanja v primerjavi z letom prej, sklenila s 7,2 milijona evrov čistega dobička – leto prej še z dobrimi desetimi milijoni več, 17, 7 milijona – skupaj z odvisno družbo Finor Leasing pa je lani ustvarila več kot 8 milijonov evrov čistega dobička. V Banki Koper so lani povečali obseg posojil prebivalstvu in podjetjem Banki se je njena bilančna vsota lani povečala za tri odstotke na 2,3 milijarde evrov, kar pomeni, da je dosegala petodstotni tržni delež. Kljub stresnim okoliščinam v domačem gospodarstvu, ki ga zelo dušita kriza in recesija, je banka v lanskem letu bruto obseg posojil nebančnemu sektorju (gospodinjstvom in gospodarskim subjektom) povečala za okoli poltretji odstotek, obseg posojil prebivalstvu je banka povečala za dobrih 5 odstotkov (tržni delež je zrasel na skoraj 7 odstotkov), gospodarstvu pa za nekaj manj kot dva odstotka (povečal se je na slabih 7 odstotkov tržnega deleža).

Tudi zaradi padca cen delnic Mercatorja in Pivovarne Laško banka oblikovala slabitve kapitala Zaradi slabega ekonomskega okolja je Banka Koper lani oblikovala za 2,2 milijona več rezervacij in slabitev kot leto prej. Samo zaradi padca cen delnice Mercatorja in Pivovarne Laško so koprski bankirji oblikovali za dobrih pet milijonov slabitev. Na vprašanje, kaj potrebuje Mercator, član prodajnega konzorcija, za prodajo dobrih 52 odstotkov najboljšega soseda je tudi Banka Koper, je njen predsednik uprave odgovoril, da potrebuje stabilnega lastnika, strateškega partnerja,kar da bo dobro tako za banke lastnice kot za Mercator. "Banka Koper ne bo ni ne želi tudi v prihodnje postati delničar – lastnik različnih podjetij," je danes sporočil prvi mož banke.

Kar 26 milijonov evrov več za posojila gospodinjstvom Koprska banka je lani skoraj tretjino vseh posojil podelila nebančnemu sektorju oziroma je skoraj 634 milijonov namenila kreditiranju gospodinjstev in samostojnih podjetnikov. Delež pri posojilih gospodinjstvom je banka povečala za dobrih 26 milijonov, zlasti zaradi ugodnih stanovanjskih posojil.

Miranda: Banka Koper zaradi boljšega razmerja med posojili in depoziti manj odvisna od zunanjih virov financiranja Po zagotovilih prvega moža banke Giancarla Mirande je banki lani, sicer v zelo težavnem poslovnem letu, uspelo izboljšati razmerje med posojili in depoziti, ki se vztrajno zmanjšuje. Kar pomeni, da je banka z najvišjo bonitetno oceno med slovenskimi bankami vse manj odvisna od zunanjih virov financiranja. "Banka Koper stabilno posluje, njena kapitalska in likvidnostna slika sta ustrezni, tudi zaradi trdnosti bančne skupine Intesa Sanpaolo (v lanskem poslovnem letu je imela okoli 1,6 milijarde čistega dobička, op. p.)," je danes poudaril Giancarlo Miranda.

Ne spreglejte