Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
16.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 16.08

7 let, 2 meseca

Bank of America se pripravlja na Assangeov napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največja ameriška banka se pripravlja na objavo dokumentov, ki jo je napovedal ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange.

Bank of America je napovedala, da bo plačala 2,8 milijarde državnima hipotekarnima velikanoma Freddie Mac in Fannie Mae, da bi se končali spori o stanovanjskih posojilih. V veliko teh sporov je namreč vključena največja hipotekarna družba v ZDA, Countrywide Financial, katere lastnica je od leta 2008 Bank of America (BoA).

Megarazkritje Že pred tem je začela skupina od 15 do 20 vodstvenih delavcev BoA v sodelovanju s svetovalnim podjetjem Booz Allen Hamilton in številnimi odvetniki pregledovati na tisoče dokumentov, za katere sumijo, da bodo javno objavljeni, je poročal New York Times. Skupina, ki jo vodi šef oddelka za tvegane naložbe Bruce Thompson, proučuje tudi vse primere pogrešanih službenih računalnikov ter raziskuje, ali so kdaj vdrli v njihov sistem.

Vse to kaže, da se banka pripravlja na objavo dokumentov, ki jo je napovedal Julian Assange.

Ustanovitelj Wikileaksa je novembra za revijo Forbes povedal, da bo začetku leta 2011 na vrsti naslednje "megaodkritje", ki je povezano z eno od največjih ameriških bank. Na vprašanje, ali gre za največjo, je odgovoril z "brez komentarja".

Ekosistem korupcije Čeprav ni izdal imena banke, je delnicam BoA vrednost takoj upadla za tri odstotke. Že oktobra 2009 je Assange za Computerworld dejal, da ima trdi disk enega od direktorjev banke s petimi gigabajti dokumentov.

Za Forbes je Assange dejal, da ti dokumenti ponujajo resničen in reprezentativen vpogled, kako delujejo vodstva bank, in dodal, da bo razkritje spodbudilo preiskave in reforme. "Lahko bi rekli, da gre za ekosistem korupcije. Vendar dokumenti kažejo tudi, da se pri običajnem odločanju včasih pogleda stran in se tako podpira neetične prakse: nadzor, ki se ne izvaja, prioritete direktorjev, ki služijo svojim lastnim interesom … Zagotovo gre za neetično ravnanje, o kaznivih dejanjih pa je še prezgodaj govoriti," je povedal Assange.

Kaj bo objavil Wikileaks? V BoA so se odzvali z besedami, da ni nobenih dokazov, da Assange res poseduje te informacije in da niso nikoli uradno potrdili, da se aktivnosti, ki jih opisuje New York Times, zares izvajajo. Po poročanju časnika naj bi v banki največ pozornosti namenili posojilom Countrywida. Ta naj bi drugorazredna posojila sporno reprogramiral ter jih podaljševal, ko bi moral začeti stečaje. BoA naj bi zdaj razmišljal o odkupu slabih posojil Countrywida, kar naj bi banko stalo 17 milijard dolarjev.

V BoA pregledujejo tudi dokumente, povezane s prevzemom banke Merrill Lynch, saj sumijo, da je Wikileaks pridobil dokumente, ki so jih leta 2009 (takrat ko je Assange omenjal BoA), posredovali kongresnim preiskovalcem in newyorškemu tožilcu, ko so preiskovali ta prevzem.

Ne spreglejte