Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
8.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Magna Steyr

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 8.10

7 let, 2 meseca

Avstrijsko podjetje, ki daje kruh 1.200 Slovencem, bo odpuščalo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Povprečne plače slovenskih delavcev v graškem avtomobilskem velikanu Magna Steyr znašajo med 1.300 in 1.800 evri neto.

Graško podjetje Magna Steyr, ki proizvaja terenske avtomobile mercedes razreda G, športni avtomobil peugeot RCZ ter BMW-jeva modela mini countryman in mini paceman, zaposluje okrog 1.200 Slovencev.

Podjetje z blizu sedem tisoč zaposlenimi naj bi že do konca leta zaradi postopnega opuščanja proizvodnje obeh modelov mini in peugeota RCZ število zaposlenih znižalo za od 300 do 500 ljudi. Najbolj na udaru bo okrog 800 od agencij izposojenih zaposlenih, ki jim v nasprotju z redno zaposlenimi ne pripada odpravnina, v Večeru piše Damijan Toplak.

Ustanovitelj graškega podjetja je Janez Puh V letu ali dveh bi se lahko število zaposlenih znižalo za do dva tisoč ljudi, a predsednik uprave Magne Steyr Günther Apfalter miri, da je to stalnica v avtomobilski industriji, ko se po potrebi znižuje in nato spet povečuje število zaposlenih.

Tako je bilo že v kriznem letu 2008, a večina zaposlenih je potem dobila zaposlitev nazaj. Poudaril je, da potekajo resni razgovori o tem, da bi v Gradcu začeli proizvajati tri nove modele avtomobilov, vendar podrobnosti še ne more razkrivati.

V stoletni zgodovini je z avtomobilskega traku graške tovarne, ki jo je leta 1889 ustanovil slovenski izumitelj in proizvajalec vozil Janez Puh, danes pa je del podjetja Magna milijarderja Franka Stronacha, zapeljalo kar tri milijone avtomobilov, od tega skoraj milijon BMW-jevih.

V Avstriji dela od 10 do 15 tisoč Slovencev Povprečne plače zaposlenih (slovenskih) delavcev v Magni Steyr znašajo med 1.300 in 1.800 evri neto, kar je kljub dvojni obdavčitvi in le delno povrnjenim potnim stroškom na delo ob tako imenovani 13. in 14. plači še precej več, kot bi lahko računali v Sloveniji, če bi bila zanje ustrezna delovna mesta v tem delu Slovenije sploh na voljo.

Iz Slovenije naj bi se na delo v Avstrijo vozilo med 10 in 15 tisoč ljudi. Ti so predvsem iz okolice Maribora in iz Pomurja. S tem se blaži težak gospodarski položaj v tem delu Slovenije.

Ne spreglejte