Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
20.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 4. 5. 2011, 20.49

7 let, 2 meseca

Avstrijci za Telekom Srbije ponudili 1,1 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Telekom Austria je srbski vladi za 51-odstotni delež v Telekomu Srbija ponudil 1,1 milijarde evrov.

Kot predvideva ponudba, naj bi Avstrijci 800 milijonov evrov kupnine poravnali takoj, preostanek pa v naslednjih devetih letih. Srbska vlada je sicer že pred časom kot minimalno ceno, po kateri je pripravljena prodati 51 odstotkov Telekoma Srbije, navedla 1,4 milijarde evrov.

Telekom Austria, ki je v Srbiji lastnik mobilnega operaterja Vip Mobile, je iz izboljšane ponudbe za večinski delež v Telekomu Srbije izključil predhodno obvezo investiranja.

Izboljšana ponudba?! Telekom Austria je prvotno ponudbo za Telekom Srbija oddal 21. marca, v njej pa je za 51-odstotni delež v družbi ponudil med 800 in 950 milijonov evrov in investicije v višini 450 milijonov evrov v prihodnjih treh letih.

Nova ponudba Avstrijcev je, tako kot je bila prva, pogojna; odobriti jo mora namreč srbska komisija za varstvo konkurence, treba pa se je tudi dogovoriti o strukturi stroškov Telekoma Srbije.

Srbska vlada meni, da Avstrijci ponujajo premalo

O novi ponudbi Telekoma Austria so govorili tudi na sestanku delovne skupine srbske vlade za prodajo Telekoma Srbije. Delovna skupina je vladi predlagala, da ne sprejme ponudbe avstrijskega telekoma. Predsednik delovne skupine Vuk Đoković je po sestanku dejal, da omenjena ponudba ne ustreza razpisnim pogojem.

Po njegovih besedah odločitev, da se Telekom Srbije ne proda Avstrijcem, ne bi vplivala na letošnji proračun, saj ta ni predpostavljal denarja od prodaje deleža srbskega telekoma. Đoković pričakuje, da bo vlada v najkrajšem možnem času preučila priporočila delovne skupine ter nato sprejela "odgovorne odločitve".

Lani kar 170 milijonov evrov dobička Srbska vlada je lastnica 80 odstotkov Telekoma Srbije, grški OTE pa ima v lasti 20-odstotni delež družbe.

Skupina Telekom Srbije je v letu 2010 ustvarila 17 milijard dinarjev čistega dobička (170 milijonov evrov), kar je 27,6 odstotka več kot leto prej. Lanski rezultat je bil tudi najboljši v zgodovini družbe.

Telekom Austria posluje kar v osmih državah Telekom Austria posluje v osmih državah, ima 22 milijonov naročnikov in je leto 2010 končal s 4,7 milijarde evrov prihodkov.

Ne spreglejte