Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
27. 9. 2013,
15.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hypo Alpe Adria Avstrija

Petek, 27. 9. 2013, 15.28

7 let, 2 meseca

Avstrijci slovenski Hypo vključili v Balkan Holding

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do konca meseca bo propadla celovška banka Hypo oblikovala holding, v katerem bodo njene hčerinske družbe v Sloveniji, Hrvaški, BiH, Srbiji in Črni gori.

V holding bodo združeni tudi zdravi deli Hypo Alpe Adria, kot je Hypo Leasing, poroča dunajski poslovni časnik Wirtschaftsblatt, ki je ta holding poimenoval kot Balkan Holding. Združitev hčerinskih družb v jugovzhodni Evropi naj bi omogočil lažjo prodajo. Evropska komisija je namreč v začetku meseca podaljšala rok za prodajo hčerinskih družb do konca leta 2015, tudi model holdinga je dobil zeleno luč v Bruslju.

Kot navaja časnik, sta centralni banki v Sloveniji in Hrvaški že privolili preoblikovanje banke v holding, v BiH naj bi prižgali zeleno luč za holding v ponedeljek, pričakuje se tudi privolitev srbske Narodne banke. Prodaja hčerinskih družb oziroma holdinga naj bi bila ena prvih nalog nove avstrijske vlade, ki se bo oblikovala po nedeljskih volitvah.

Na slovenski hčerinski družbi Hypo Alpe Adria poudarjajo, da privatizacijo Hypo mreže (Slovenija, Hrvaška, BiH, Srbija in Črna gora) vodi Deutsche Bank in se izvaja skladno s terminskim planom. Trenutno je približno deset potencialnih investitorjev za nakup mreže, ki jim bodo v naslednjem koraku (predvidoma jeseni 2013) podrobno predstavili vse želene podatke (t.i. data room). Tako bodo do konca leta oz. v začetku naslednjega vedeli, kdo so najbolj resni ponudniki za nakup Hypo Skupine.

Ob tem poudarjajo, da bodo zaradi zahtev EU prisiljeni tudi k postopni prodaji določenih naložb, kar se izvaja v drugem delu projekta. V ta del niso vključene zgolj slabe naložbe, temveč tudi tiste, ki so donosne (npr. Qlandia, trgovska središča, Situla..).

Banka Hypo Alpe Adria je prišla v težave zaradi agresivnega širjenja, tudi v naši državi, in je bila leta 2009 podržavljena. Po nekaterih ocenah bodo morali za reševanje banke avstrijski davkoplačevalci dati do 17 milijard evrov.

Maja letos je Hypo že prodal svoj avstrijski del, Hypo Alpe Adria Avstrija (HBA), indijskemu holdingu Anadi Financial Holdings za 65,5 milijona evrov. To je občutno manj, kot je knjižna vrednost. Banka mora prodati tudi svojo hčerinsko družbo v Italijo.

Ne spreglejte