SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija izdala obveznice z negativnim donosom

0,03

termometer

Avstrijska zastava |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstrija je danes s povečanjem izdaj dveh državnih obveznic na finančnih trgih zbrala milijardo evrov svežih sredstev. Donos do dospelosti je bil v obeh primerih negativen.

Avstrijska zvezna agencija za finance je obveznice, ki zapadejo maja 2034, izdala z donosnostjo do dospelosti -0,125 odstotka. Pri 15-letnih obveznicah je Avstrija tako prvič dosegla negativno obrestno mero, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

Prav tako je Dunaj povečal izdajo obveznice, ki zapade februarja 2030, in sicer je bila v tem primeru zahtevana donosnost -0,336 odstotka. V obeh primerih so se zahtevane obresti znižale glede na primerljive izdaje iz preteklih mesecev.

Vlagatelji v primeru negativnih donosov državi plačujejo premijo, da si lahko od nje izposodijo denar. Do tega pride predvsem takrat, ko iščejo zelo varne naložbe.

Finančni trgi so po globalni pandemiji covida-19 preplavljeni s poceni denarjem. Območje evra se medtem sooča z deflacijo, zaradi česar bi lahko nove ukrepe sprejela tudi Evropska centralna banka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin