Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
11.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 11.14

7 let, 2 meseca

Avstralcem se po poplavah obeta nov davek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralske oblasti so razkrile nov "poplavni" davek, ki bo udaril predvsem tiste z višjimi zaslužki.

Obnova po uničujoči povodnji na vzhodu Avstralije bo sicer po besedah premierke Julie Gillard stala 5,6 milijard avstralskih dolarjev, rast BDP pa se bo v proračunskem letu 2010-2011 na ta račun zmanjšala za 0,5 odstotne točke.

Rudniki bodo posledice čutili še mesece Rekordne poplave, najhujše v zadnjih 100 letih, ki so ta mesec ohromile rudarstvo in kmetovanje v avstralski zvezni državi Queensland, "se utegnejo izkazati za najdražjo naravno katastrofo, ki jo je naš narod kadar koli doživel". Rudniki bodo posledice čutili še mesece, kmete pa čaka kar nekaj težavnih "sezon", je povedala Gillardova.

Premierka je tudi navedla prve uradne ocene vlade o gospodarskih posledicah poplav: okoli 0,5 odstotne točke nižja gospodarska rast v finančnem letu 2010-2011 ter neposreden strošek za državni proračun v višini 5,6 milijarde avstralskih dolarjev (dobre štiri milijarde evrov) za obnovo poplavljenih območij.

Gillardova je sicer posvarila, da gre za zgodnje ocene in da utegnejo številke še narasti, ter napovedala vrsto novih varčevalnih ukrepov pa tudi nov davek.

Enkraten davek Gre za enkraten davek, ki bo po denarnicah udaril vse, ki zaslužijo več kot 50.000 avstralskih dolarjev letno. Tisti, ki zaslužijo več kot 50.000 dolarjev, bodo morali za novi davek odšteti 0,5 odstotka svojega zaslužka, tisti, ki zaslužijo več kot 100.000 avstralskih dolarjev, pa en odstotek. Na ta način naj bi se v državno blagajno v finančnem letu 2011-2012 steklo okoli 1,8 milijarde avstralskih dolarjev. A novi davek mora odobriti še parlament in ker mu opozicija nasprotuje, njegova potrditev ni gotova.

Poplave se medtem še vedno nadaljujejo, saj so po Queenslandu prizadele zvezno državo Victoria na jugovzhodu Avstralije, kjer številnim krajem grozi predvsem največja avstralska reka Murray.

Ne spreglejte