Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
9.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ATVP Zavarovalnica Triglav Matjaž Rakovec

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 9.40

7 let, 2 meseca

ATVP zaradi suma razkritja notranje informacije nad Triglav in Rakovca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ATVP je zaradi suma razkritja notranje informacije začela postopek o prekršku zoper Zavarovalnico Triglav in njenega predsednika uprave Matjaža Rakovca.

ATVP meni, da je Rakovec v intervjuju za hrvaški Jutarnji list z razkritjem predlagane višine dividende razkril notranjo informacijo in tako kršil zakon o trgu finančnih instrumentov.

Zavarovalnica Triglav je obvestilo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) o začetku postopka zaradi neustrezne objave informacije o predlogu uprave skupščini o višini predlagane dividende prejela v petek in bo nanj v roku petih dni od prejema obvestila podala izjavo o dejstvih oz. okoliščinah očitanega prekrška, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

V zavarovalnici se ne strinjajo z očitki ATVP Ob tem so v zavarovalnici izjavili, da se ne strinjajo z očitki ATVP. Zavarovalnica Triglav je o tej zadevi tudi pridobila strokovno pravno mnenje Mihe Juharta, ki potrjuje njeno stališče, poudarjajo. Zavarovalnica Triglav tako meni, da konkretna informacija o nameravanih dividendah nima narave notranje informacije, saj predlog uprave ni pomembno odstopal od dosedanje dividendne politike družbe, torej da za dividende namenijo približno eno tretjino čistega dobička poslovnega leta skupine Triglav.

Ovadili pravno in fizično osebo ATVP je tako po Rakovčevem razkritju predlagane višine dividende ocenila, da gre za razkritje občutljive notranje informacije. Nekaj dni kasneje je agencija, domnevno v tej zadevi, po poročanju Financ celo ovadila Zavarovalnico Triglav in Rakovca. Na ATVP sicer imen, na katera se nanašata ovadbi, ni navedla, sporočila je le, da je zaradi suma zlorabe notranjih informacij ovadila pravno in fizično osebo.

Rakovec je 9. aprila v intervjuju za hrvaški časnik Jutarnji list dejal, da ocenjujejo, da bodo letos izplačali 22,7 milijona evrov dividend, toliko, kolikor je Triglav izplačal skupno v 16 letih, med letoma 1994 in 2009. Rakovec je tako o višini dividend prvič spregovoril v mediju, in ne na spletni strani Ljubljanske borze, s čimer bi poskrbel za enakomerno obveščenost vseh delničarjev.

Zavarovalnica je nato 11. aprila javno objavila predlog uprave glede višine dividende; uprava skupščini, ki bo 11. junija, predlaga dividendo v višini en evro na delnico.

Ne spreglejte