Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
14.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

plačilo račun

Torek, 10. 5. 2011, 14.38

7 let, 2 meseca

Aprila v Sloveniji 6379 podjetij z blokiranimi računi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji je bilo aprila 6379 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, večinoma v gradbeništvu in trgovini, kažejo podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi z lanskim aprilom povečalo za 30 odstotkov. Aprila se je sicer število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v primerjavi z mesecem prej znižalo - marca je bilo teh podjetij 6577. V gradbeništvu v letu dni za 20 odstotkov več neplačnikov Izmed vseh pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi jih je aprila v dejavnosti gradbeništva delovalo 1426 oz. 22,4 odstotka. V letu dni se je število gradbenih podjetij z dospelimi neporavnanimi obveznostmi povečalo za 20,7 odstotka, kažejo podatki Ajpesa. Za 36,4 odstotka pa se je v zadnjih 12 mesecih povečalo število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil. Aprila jih je bilo 1360.

Pri višini neporavnanih računov vodi gradbeništvo Še naprej se povečuje tudi povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb. Aprila je znašal 447,2 milijona evrov oz. 60,5 odstotka več kot pred letom dni. Od tega je v dejavnosti gradbeništva znašal 135,8 milijona evrov, kar je med vsemi dejavnostmi največ.

Med panogami po višini dospelih neporavnanih obveznosti gradbeništvu sledijo finančne in zavarovalniške dejavnosti ter trgovina. Na podjetja iz vseh treh panog skupaj je v marcu odpadlo skupaj 45 odstotkov vseh neporavnanih računov.

Podatki Ajpesa sicer zajemajo vse pravne osebe razen samostojnih podjetnikov ter se nanašajo samo na blokade bančnih računov, ki so neprekinjeno trajale pet dni ali več. Podatki prav tako zajemajo le tiste neporavnane obveznosti, za katere so že bili izdani izvršljivi sklepi o prisilni izterjavi, na primer s strani davčne uprave ali sodišč.

Ne spreglejte