Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2013,
10.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zakon

Torek, 1. 1. 2013, 10.04

7 let, 2 meseca

Ameriški senat sprejel zakon za nevtralizacijo fiskalnega prepada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški senat je sprejel zakon za nevtralizacijo vpliva tako imenovanega fiskalnega prepada z višjimi davki in nižjo proračunsko porabo, ki je stopil v veljavo.

Zakon je potrdil z 89 glasovi proti osmim. Ameriški predsednik Barack Obama je dogovor pozdravil, predstavniški dom pa bo o njem glasoval danes ali v sredo. Z zakonom, za katerega se je republikanska manjšina v senatu izpogajala z Belo hišo, želi senat ustaviti večino povišanj davkov in preložiti avtomatično zmanjšanje porabe.

Davki se srednjemu sloju ne bodo povišali Tako preprečuje, da bi se povečali davki srednjemu sloju, oziroma določa, da bodo višji za poročene pare, ki imajo na leto dohodek večji od 450.000 dolarjev, oziroma posameznike, ki imajo dohodek večji od 400.000 dolarjev.

Za dva meseca so tudi blokirali proračunsko porabo, podaljšali podporo za brezposelnost tistim, ki so dlje časa brezposelni, preprečili 27-odstotni padec plačil zdravnikom iz sistema zdravstvenega zavarovanja za starejše (medicare) in preprečili porast cen mleka. Preprečili so tudi povišanje plač članom senata za 900 dolarjev, ki naj bi stopilo v veljavo marca.

Obama pozdravil sprejetje zakona Obama je sprejetje zakona že pozdravil in dejal, da so storili prav, k takojšnjemu sprejetju pa je pozval tudi predstavniški dom, v katerem imajo sicer večino republikanci. Da bi zakon stopil v veljavo, ga mora nato podpisati še Obama.

Ker ni bilo dogovora med republikanci in demokrati, so ZDA sicer danes "tehnično" padle v fiskalni prepad z višjimi davki in nižjo proračunsko porabo. Ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času so tako potekle davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, v veljavo pa so stopili proračunski varčevalni ukrepi, vredni 110 milijard dolarjev na leto. Vendar pa verjetno le začasno in brez večjih posledic, saj je senat danes že potrdil omenjeni zakon, ki ga mora potrditi še predstavniški dom.

Ne spreglejte