Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2018,
19.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ZDA ključna obrestna mera Federal Reserve

Sreda, 21. 3. 2018, 19.25

6 let, 1 mesec

Ameriška centralna banka zvišala ključno obrestno mero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Dolar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je pod vodstvom novega predsednika Jeroma Powella v skladu s pričakovanji zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na med 1,50 do 1,75 odstotne točke.

Šesto povečanje ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, od zadnje velike finančne krize leta 2008 je bilo pričakovano, odločitev FOMC pa je bila soglasna.

Ameriška centralna banka napoveduje trdno rast delovnih mest

FOMC napoveduje, da se bo ključna obrestna mera do konca 2019 dvignila na 2,9 odstotka.

Gospodarski obeti so se v zadnjih mesecih utrdili, čeprav zadnji podatki kažejo, da se je rast potrošniške porabe in fiksnih poslovnih naložb od zadnjega četrtletja lani umirila.

FOMC je januarja rast delovnih mest, potrošniške porabe in poslovnih investicij ocenil kot solidno, tokrat pa rast delovnih mest že opredeljuje kot trdno.

Stopnja brezposelnosti se niža, gospodarska rast do konca leta na 2,7 odstotka

Letna stopnja brezposelnosti je bila v ZDA februarja peti mesec zapored 4,1-odstotna, v svoji najnovejši napovedi pa centralna banka meni, da se bo do konca letošnjega leta spustila na 3,8 odstotka, v letu 2019 in 2020 pa naj bi se ustalila pri 3,6 odstotka.

Gospodarska rast bi se naj letos pospešila z lanskih 2,5 odstotka na 2,7 odstotka, v letu 2019 pa naj bi se upočasnila na 2,4 odstotka.

FOMC nadaljuje politiko postopnega zmanjšanja v obdobju krize napihnjene bilance. Mesečno krčenje bo od aprila pospešila za deset milijard dolarjev na skupaj 30 milijard dolarjev na mesec.

Napoved o nadaljnjih zvišanjih pretresla finančne trge

Nadaljnje višanje ključne obrestne mere ostaja letos zanesljivo, ni pa še povsem gotovo, ali se bo to zgodilo skupaj trikrat ali celo štirikrat.

Predsednik Jerome Powell je namreč februarja v kongresu namignil, da bodo morda potrebna štiri zvišanja, kar je nekoliko pretreslo finančne trge.

Ne spreglejte