Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NKBM Apollo

Četrtek, 10. 12. 2015, 11.09

6 let, 7 mesecev

Američani po NKBM še v Raiffeisen, se Medja trese?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški sklad Apollo, skorajšnji lastnik mariborske NKBM, je kupil še slovensko vejo avstrijske banke Raiffeisen. Prevzem je pričakovan, pričakovati je nove, pravi analitik Alte Invest Matej Šimnic.

Raiffeisen banka bo po novem delovala pod okriljem družbe Biser Bidco, ki jo upravlja ameriški sklad Apollo. Podatek o nakupni ceni je zaupen, transakcija pa bo predvidoma zaključena v prvi polovici 2016 po prejemu ustreznega dovoljenja regulatorja.

"Prevzem je bil pričakovan, saj je avstrijska banka že kar nekaj let iskala možnost za umik iz slovenskega trga, medtem ko je Apollo po najavi prevzema naznanil apetite po dodatnem povečanju bilančne vsote NKBM," pravi analitik Alte Invest Matej Šimnic. Po njegovem mnenju Apollo večjih težav s pripojitvijo Raiffeisna ne bi smel imeti, saj ima ta relativno majhno mrežo poslovalnic.

Apollov pohod

Spomnimo, da je Apollo že skorajda lastnik NKBM. Pogodbo o nakupu so z državo sklenili že junija, a pod nekaterimi odložnimi pogoji. Po napovedih predstavnikov državnih lastnikov mariborske banke naj bi bila prodaja končana v prvem četrtletju prihodnjega leta. Več tukaj. V preteklih mesecih se je omenjal tudi kot kandidat za nakup slovenske Sberbank.

Bo Apollo nov veliki akter na slovenskem bančnem trgu? Kot poročajo Finance, je viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo danes dejala, da lahko posamezni lastnik v Sloveniji dobi največ 20 do 30 odstotkov trga.

Šimnic pričakuje nove prevzeme. "Zaradi višjih kapitalskih zahtev in še vedno precej tveganega okolja lahko pričakujemo, da bodo mnoge manjše banke počasi prehajale pod okrilje velikih bančnih sistemov, ki s pravilnim vodenjem lahko dosegajo višjo stroškovno učinkovitost in tudi lažje sledijo tehnološkim trendom, ki zahtevajo precejšnje finančne vložke. Pri tem bodo največjo rast s prevzemi verjetno dosegale banke z novimi, finančno močnimi privatnimi lastniki," meni.

Dobivamo tri močne banke Podobno pravi tudi šef Združenja bank Slovenije (ZBS) France Arhar, ki vpliva lastniških sprememb na posamezne banke ne želi komentirati. "Apollo je finančno močen sklad, upravlja s prek 160 milijard evrov premoženja, hkrati pa je že napovedal, da namerava postati močen igralec na slovenskem bančnem trgu. Konsolidacija bančnega trga se torej nadaljuje: letos sta se združili Abanka in Banka Celje, SID Banka se počasi umika. Tako bomo kmalu dobili tri močne banke," pravi.

Bo konsolidacija stabilizirala slovenski bančni sektor? "Glede na razmere, torej padanje obrestnih marž bank in zmanjševanje dobičkonosnosti, je ekonomija obsega pomembna in dobrodošla," meni Arhar. Ob tem pa opozarja, da velikost banke ni vedno tudi garancija za uspešno poslovanje. To smo na primer v preteklosti videli na primeru državnih bank.

Apollo s Telekomom tudi v Srbijo

Omenimo še, da je Apollo skupaj z družbo Telekom Slovenije oddal tudi ponudbo za nakup Telekoma Srbije. Srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić je včeraj povedal, da se pogajajo z enim potencialnim kupcem. Ali je to konzorcij Apolla in Telekoma Slovenije, ni znano.

Raiffeisen: izguba in umik

Raiffeisen se je v zadnjih letih korak za korakom umikala iz Slovenije. Konec leta 2012 so napovedali, da bodo poslovali le še s podjetji in premožnejšimi posamezniki. Letos februarja je nato avstrijska krovna družba napovedala popoln umik s slovenskega (pa tudi poljskega) trga.

Izguba se je z 33 milijonov evrov v letu 2013 lani zmanjšala na 21,2 milijona evrov.

Slovenska podružnica je, kot navajajo v letnem poročilu od leta 2012 obseg poslovanja, torej bilančno vsoto, zmanjšala za tretjino (z 1,5 milijarde na slabo milijardo evrov). Število zaposlenih so zmanjšali s 316, kolikor jih je bilo konec leta 2012, na 232 konec lanskega leta.

Ne spreglejte