Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2022,
9.17

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

6

Natisni članek

Ukrajina Rusija Amazon

Četrtek, 10. 3. 2022, 9.17

2 leti, 1 mesec

Beg tujih podjetij iz Rusije se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

6

Amazon | Foto Reuters

Foto: Reuters

Beg tujih podjetij iz Rusije zaradi vojne v Ukrajini se nadaljuje. Ruski trg bo ostal brez igralnih konzol Sonyja in Nintenda, Mitsubishijevih električnih naprav ter novih hotelov Hilton in Hyatt. Italijanski Eni je prekinil sklepanje novih pogodb, Rio Tinto pa se je odpovedal sodelovanju z ruskimi partnerji. Ameriški Amazon je v sredo ustavil dostave v Rusiji in predvajanje spletnih videovsebin zasebnim strankam tako v Rusiji kot tudi Belorusiji zaradi ruskega napada na Ukrajino, pri katerem Belorusija sodeluje. Posle v Rusiji skuša ustaviti tudi banka Citigroup.

Italijanski energetski velikan Eni je prekinil sklepanje novih pogodb za pridobivanje nafte in naftnih derivatov v Rusiji. Napovedal je tudi, da bo v celoti spoštoval vsa pravila, ki jih bosta v zvezi z Rusijo uvedli Italija in EU.

Anglo-avstralski rudar Rio Tinto je danes napovedal izstop iz vseh komercialnih odnosov z ruskimi strankami. Časovnega roka za dokončanje tega procesa, ki bi se lahko v luči velike prepletenosti rudarja z ruskimi subjekti izkazal za zelo zahtevnega, Rio Tinto ni navedel. Rio Tinto in ruski velikan na področju aluminija Rusal sta v Avstraliji na primer solastnika ene največjih svetovnih rafinerij te kovine Queensland Alumina. Rusal ima v lasti petino podjetja.

Roman Abramovič
Novice Britanska vlada zamrznila premoženje Romanu Abramoviču

Japonski Mitsubishi Electric je prenehal pošiljati svoje izdelke na ruski trg, navaja ruska tiskovna agencija Tass. V današnji izjavi so poudarili, da jih je v to prisilila trenutna logistična in finančna situacija. Obenem so napovedali en milijon evrov pomoči Ukrajini prek Združenih narodov. Mitsubishi Electric med drugim izdeluje klimatske naprave, gospodinjske izdelke in stroje za avtomatizacijo proizvodnje.

Japonski Sony je medtem v Rusijo prenehal pošiljati svoje igralne konzole in igre, ustavil je tudi delovanje spletne trgovine Playstation Store v tej državi. "Sony Interactive Entertainment se pridružuje globalni skupnosti v pozivih k miru v Ukrajini," je na Twitterju zapisalo podjetje.

Po navedbah japonskega časnika Nikkei naj bi dobave igralnih konzol in programske opreme, povezane z njimi, v Rusijo prekinil tudi Nintendo.

Umikajo se tudi hotelirji

Upor proti Rusiji prihaja tudi iz vrst hotelirjev. Ameriški hotelski verigi Hilton in Hyatt sta napovedali, da bosta zaradi položaja v Ukrajini ustavili razvojne aktivnosti in nove investicije v Rusiji. "Sprejeli smo odločitev o ustavitvi razvojnih investicij in vseh novih investicij v Rusiji," so sporočili iz Hyatta. "Še naprej bomo spremljali delovanje hotelov v Rusiji, pri čemer bomo spoštovali vse sankcije in ameriške vladne direktive v upanju na razrešitev krize," so dodali.

"Zaprli smo svoje pisarne v Moskvi, bomo pa zagotavljali delo in plačilo za vse prizadete člane naše ekipe," pa so navedli v Hiltonu. Tudi oni so dodali, da bodo vse aktivnosti širjenja v tej državi ustavili.

Amazon je sporočil, da v Rusiji nima svojih podatkovnih središč, infrastrukture ali pisarn in ima poleg tega že dlje časa politiko, da ne posluje z rusko vlado. Amazon prav tako ne bo sprejemal novih naročil za videoigro New World, ki je edina, ki jo prodaja neposredno v Rusijo. Stranke iz Rusije in Belorusije ne bodo mogle uporabljati niti platforme računalniškega oblaka AWS.

Citigroup, ki ima svoje enote v Moskvi, Sankt Peterburgu in drugih večjih mestih, je napovedala prodajo svojega premoženja v Rusiji. Dokler ruskih poslov ne bo prodala, bo poslovala z minimalnimi zmogljivostmi, je napovedala.

Ne spreglejte