Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
17. 4. 2014,
9.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Amazon Akrapovič

Četrtek, 17. 4. 2014, 9.51

7 let, 2 meseca

Ali lahko s prodajo na Amazonu rešimo slovensko proizvodnjo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Globalna trgovina ne prinaša le pogube za slovenske proizvode, ampak tudi izjemne priložnosti. Ena takšnih je prodaja na Amazonu, ki poleg številnih prednosti skriva tudi pasti.

Največja svetovna tržnica je postala popolni kanal za mnogo različnih proizvodov in storitev z izjemnim servisom za stranke, ki ji med vsemi spletnimi prodajalnami tudi najbolj zaupajo. "Amazon je ena najbolj neizkoriščenih priložnosti za slovenske trgovce," je prepričan direktor analitične družbe E-laborat Primož Žižek, ki se ukvarja s svetovanjem pri poslovanju na digitalnih trgih.

Prednosti, ki jih lahko izkoristimo s trdim delom Amazon ponuja številne prednosti: obišče ga ogromno število potencialnih kupcev, ne potrebuje vložka za oglaševanje, nudi dodatno promocijo izdelka, večjo izpostavljenost v spletnih iskalnikih, posredništvo in celo omogoča hranjenje in skladiščenje proizvodov, ki jih prodajate prek njihove spletne strani.

Podjetja pa čakajo tudi številne pasti, saj je prodaja pod okriljem Amazona izjemno zahtevna. Tako prodaja za seboj potegne izjemno organiziranost podjetja s podrobno izdelanim prodajnim kanalom, nujna je konkurenčnost izdelkov, prodajni servis mora biti na najvišji ravni. Podjetje namreč ocenjujejo po več kriterijih; če jim ne zadosti, podjetju ukinejo prodajni račun. Prav tako se lahko zaplete pri izplačilih.

Namesto vlaganja sredstev v lastno trženje raje na Amazon Namesto da proizvajalci svoja sredstva investirajo v trženje proizvodov in pridobivanje novih strank, je bolj smiselno za to izkoriščati največjo globalno spletno trgovino. Podjetja z močno proizvodnjo, ki nimajo lastnega digitalnega oddelka in imajo slabo razvejano prodajno mrežo, bi morala po Žižkovem prepričanju poskusiti s prodajo na Amazonu. "Tu mislim na najbolj prodajane proizvode v spletni trgovini, kot so bela tehnika, zabavna elektronika, knjige, tudi pohištvo," našteje Žižek.

Uvrstitev v Amazonovo trgovino, kamor dnevno zahaja kar pet odstotkov vseh svetovnih uporabnikov spleta, za podjetja ne predstavlja večje težave. Veliko bolj zahteven pa je obstanek v njej. Prilagoditi se morajo njihovim zahtevam na ravni distribucije, torej zagotoviti potrebne zaloge, pravočasno dobavo, reševanje reklamacij, zagotoviti čim krajše odzivne čase odgovorov strankam in preostale tehnične podrobnosti. Omejitev za slovenska podjetja ni več.

Sodelovanje večinoma prinaša pozitivne učinke "Slovenija je absolutno zanimiva za prodajo izdelkov na Amazonu, saj Slovenci pokupijo nezanemarljiv delež izdelkov v tej trgovini. V večini primerov sodelovanje z Amazonom prinaša pozitivne rezultate, saj njihovi strokovnjaki nenehno izpopolnjujejo uporabniško izkušnjo. Ves čas lahko podjetja primerjajo cene konkurence, izboljšujejo kakovost svojih proizvodov in privlačnost ponudbe. In ne nazadnje so vsi proizvodi v Amazonovi bazi optimizirani za iskalniški marketing in uporabo v družbenih omrežjih," prednosti največje spletne trgovine pojasni Žižek.

Hrvaško pohištveno podjetje Prima iz Bjelovarja je na primer po šestmesečnih dogovorih z največjim spletnim trgovcem sklenilo posel o prodaji svojih izdelkov. Skorajšnji začetek prodaje naj bi hrvaškemu podjetju samo v prvem letu sodelovanja z Amazonom zagotovil okoli dva milijona evrov prometa. V prvi fazi bodo ponujali 40 izdelkov, med katerimi bodo tudi kuhinje, drsne omare, mize in stoli in sedežne garniture.

Amazon za prestižne izdelke manj primeren Amazon je svojo platformo delno odprl tudi za preostale trgovce. Tako lahko načeloma vsak posameznik odpre svojo trgovino, kar mu vzame deset minut časa. Ta kanal za prodajo izdelkov iz preteklih kolekcij delno uporabljajo tudi v slovenskem proizvajalcu prestižnih dodatkov za mobilne naprave Calypso Crystal. Po besedah direktorja Mateja Kurenta je ta način prodaje zanje primeren zato, ker na svoji spletni strani ne želijo ponujati preteklih kolekcij, katerih cena je nekoliko nižja.

"Za svoje prestižne in specifične izdelke skrbno izbiramo prodajne poti, kjer se zahteva poseben odnos do strank. Amazon ni primeren za takšno prodajo, zato novih kolekcij ne želimo prodajati prek tega kanala. Za naše podjetje ne predstavlja večje dodane vrednosti," pojasni Kurent.

Tudi Akrapovičevi sistemi na Amazonu, čeprav z njimi ne sodelujejo Na Amazonu lahko kupite tudi izpušne sisteme priznanega slovenskega proizvajalca Akrapovič. Po besedah Mitja Revna, ki v podjetju skrbi za odnose z javnostmi, Amazon z Akrapovičem ne sodeluje "niti uradno niti neuradno". "Podjetje ima urejeno prodajno mrežo v 60 državah sveta, verjetno pa kakšna država izkorišča tudi prodajo prek Amazona," je povedal Reven.

V Akrapoviču razvijajo druge prodajne poti, katerih primarni cilj je, da kupcu zagotovijo celotno podporo na enem mestu; vključno s servisom, instalacijo izdelkov in poprodajnimi aktivnostmi. V ZDA poslujejo preko podružnice Akrapovič America LLC, v Nemčiji na primer preko agentov; en agent skrbi za prodajo, promocijo in druge aktivnosti vezane na izpušne sisteme za motocikle, drugi agent pa za prodajo, promocijo in druge aktivnosti vezane na izpušne sisteme za avtomobile. Ponekod pa njihove izdelke tržijo distributerji. "Prodaja izdelkov Akrapovič se na Amazonu verjetno vrši zaradi atraktivnih produktov. Prodajalci nam v večini primerov niso poznani" še pojasni Reven.

Ne spreglejte