Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
11. 10. 2016,
14.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

trgovina Slovenija brexit Velika Britanija

Torek, 11. 10. 2016, 14.51

6 let, 6 mesecev

Ali je Anglija večji izziv za nogometaše ali za gospodarstvenike

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Domžale trening London | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pred nogometnim spektaklom v Stožicah, ko se bodo slovenski nogometaši pomerili z eno najmočnejših reprezentanc na svetu, smo pogledali, kako se slovensko gospodarstvo kosa z britanskim. Na gospodarskem ministrstvu menijo, da za slovenska podjetja na britanskem trgu obstaja še veliko priložnosti.

Velika Britanija, vodilno trgovsko in finančno središče, je tretje največje gospodarstvo v Evropi. Predstavlja 60-milijonski trg, kjer se in se bodo tudi v prihodnje dosegale premijske cene. Trg je zelo segmentiran in zahteven, priložnosti za slovenska podjetja pa se odpirajo predvsem na področjih blaga in storitev visoke dodane vrednosti, so prepričani na gospodarskem ministrstvu.

Velika Britanija ima tesne gospodarske vezi z drugimi državami članicami EU, tudi Slovenijo. Zato je veliko strahov članicam povzročil junijski brexit, s katerim se je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske kot prva država odločilo zapustiti Evropsko unijo. A do danes se glede tega, kdaj bo brexit uresničen, še danes pravzaprav ne ve nič bistveno več. Razen trenutnega negativnega odziva borze in padca funta se tudi ni zgodilo nič dramatičnega.


Brexit pomeni brexit – a nihče ne ve, kako in kdaj

Kaj se Britancem že pozna zaradi brexita in kaj jih lahko še udari

Brexit skozi oči Angleža, ki obrača milijone evrov in želi zaposliti Slovenca

"Naši trenutni načrti za prihodnost v Londonu so v zraku"

Je slovenske gospodarstvenike zaradi brexita kaj strah


Velika Britanija je bila po blagovni menjavi lani 14. najpomembnejša partnerica Slovenije. Gospodarske odnose med državama je močno zaznamovala finančna in gospodarska kriza, ki je poskrbela, da je blagovna menjava v letu 2009 upadla za četrtino. 

Lani je bila zabeležena rast, vendar pa je za prihodnja leta in tudi uresničevanja brexita težko napovedati nadaljevanje tega trenda.

Lani izvozili za 14 odstotkov več

Slovenija je lani v Veliko Britanijo izvozila za 534 milijonov evrov blaga, kar je glede na leto prej pomenilo 14,4-odstotno rast in je predstavljalo 2,2 odstotka vsega slovenskega izvoza. Na strani uvoza je bila rast 14,3-odstotna; vrednost uvoza blaga Slovenije z Otoka je bila 351 milijonov evrov, Velika Britanija pa je v slovenskem uvozu predstavljala 1,5-odstotni delež.

Več kot 60-milijonski britanski trg je zelo segmentiran in zahteven, priložnosti za slovenska podjetja pa se odpirajo predvsem na področjih blaga in storitev visoke dodane vrednosti. | Foto: Srdjan Cvjetović Več kot 60-milijonski britanski trg je zelo segmentiran in zahteven, priložnosti za slovenska podjetja pa se odpirajo predvsem na področjih blaga in storitev visoke dodane vrednosti. Foto: Srdjan Cvjetović

Pomen Velike Britanije za slovensko gospodarstvo v smislu trgovine je sicer posredno še enkrat višji, saj svoj del doda še izvoz končnih proizvodov iz Nemčije in Francije na Otok.

Neposredne naložbe Slovenije v Veliko Britanijo so konec leta 2014 znašale 17,5 milijona evrov, neposredne naložbe iz Velike Britanije v Slovenijo pa 215 milijonov evrov.

Lani v Sloveniji skoraj sto tisoč angleških turistov

Pomembnejši je položaj Velike Britanije v slovenskem turizmu. Turisti iz Velike Britanije so namreč po številu prihodov in nočitev na šestem mestu med vsemi tujimi turisti pri nas.

Lani je Slovenijo obiskalo 94 tisoč turistov z Otoka, ki so ustvarili 280 tisoč nočitev. Samo nocojšnji nogometni spektakel si bo ogledalo 1.700 angleških navijačev.

Ne spreglejte