Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
21.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Discovery Fox

Četrtek, 26. 2. 2015, 21.48

3 leta, 2 meseca

Ali Fox kupuje Discovery?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek, ko se mediji povsod po svetu ukvarjali z Oskarji, je časnik Australian Financial Review objavil vest, da medijska hiša Fox kupuje Discovery Communications. Se obeta nov monopol?

Govorice Medijsko podjetje Discovery Communications je v primerjavi z drugimi medijskimi korporacijami majhno – ima le dobrih pet tisoč zaposlenih v primerjavi z več kot 100 tisoč zaposlenimi pri Disneyju ali 27 tisoč zaposlenimi pri Foxu. A podjetje je skozi leta postalo sinonim za dokumentarni televizijski program, letno pa globalno ustvari 1,2 milijarde evrov prihodkov.

Za vse svoje stranke upravlja več kot 300 različnih kanalov, pred časom pa je podjetje prevzelo tudi (dotlej) francoske športne kanale Eurosport. Govorice o prevzemu sta obe vpleteni podjetji zanikali, a vseeno se poraja vprašanje, zakaj bi medijski mogotec Rupert Murdoch želel prevzeti – v primerjavi s svojim Foxom – nepomembno in nekajkrat manjšo medijsko hišo? Strmoglav upad Discoveryjevih delnic Pred meseci se je Rupert Murdoch znašel na naslovnicah zaradi druge prevzemne ponudbe – New York Times je takrat poročal, da želi s ciljem akvizicije mreže HBO za 70 milijard evrov prevzeti Time Warner, s tem bi po svoje pokončal konkurenco razvedrilnih kanalov Sky, po drugi strani pa vstopil v resno bitko z Netflixom (ki se je z zdajšnjim portfeljem ne more lotiti).

A medtem ko bi bil ta prevzem smiseln, Discoveryjevi kanali niso tako premijskega tipa in v bojih velikih niso uporaben pogajalski žeton. Kljub pozitivnemu poslovanju vrednost Discoveryjeve delnice od julija lani vztrajno upada, odtlej pa je izgubila skoraj dve tretjini svoje vrednosti, ta danes znaša le 29 evrov. Izguba kredibilnosti Discovery, ki je leta veljal za pojem dokumentarno-izobraževalnih vsebin, se je v preteklem letu nekajkrat pošteno osramotil – najprej so predvajali epizodo o podvodnem svetu, kjer so zagovarjali obstoj morskih deklic (!), potem pa so v kvaziresničnostnem šovu najeli junaka, ki se je pustil pojesti anakondi (iz vsega seveda na koncu ni bilo nič). Vseeno smiselna poteza Analitiki opozarjajo, da bi bil nakup kljub temu lahko smiseln. Tako bi Fox kupil svojega največjega tekmeca na področju dokumentarcev (National Geographic je v lasti Foxa), hkrati pa bi upravljanje portfelja vseh kanalov tudi stroškovno optimiziral. Hkrati bi to Foxu omogočilo na vstop na trg športnih vsebin na (predvsem evropske) trge, kjer s Fox Sports niso navzoči, Eurosport pa ima –kljub pomanjkanju ekskluzivnih vsebin – dolgo tradicijo in prepoznavnost.

Ne spreglejte