AIK Banka povečala delež v Gorenjski banki nad 20 odstotkov

Potem ko je bančni regulator srbski AIK Banki prižgal zeleno luč, da lahko delež v Gorenjski banki poveča nad 50 odstotkov, je banka v minulih dneh delež v njej povečala z 19,84 na 20,10 odstotka. Že ob vstopu v lastništvo Gorenjske banke januarja lani je poudarila, da ima z njo resne načrte.

Foto: Klemen Korenjak

AIK Banka je Gorenjsko banko v petek obvestila, da je pridobila 1.019 delnic in ima zdaj v lasti 77.969 delnic Gorenjske banke, so danes iz te banke sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze.

AIK Banka je v lastništvo Gorenjske banke vstopila v okviru dokapitalizacijskega postopka, ki se je končal januarja lani. Takrat je z nekaj manj kot 13,9-odstotnim deležem postala druga največja lastnica. Že takrat je nakazala, da jo zanima večinski delež.

Največja lastnica banke, Sava, ki banko prodaja od leta 2015, je sredi lanskega leta oblikovala konzorcij za skupno prodajo več kot 50 odstotkov banke. Odprodajo ji je potem, ko je pristala v prisilni poravnavi, naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljalske pravice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.