Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
13.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aha Mura stečaj

Sobota, 25. 10. 2014, 13.59

7 let, 2 meseca

Aha Mura ostala brez pomembnega partnerja Hugo Bossa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aha Mura v stečaju, kjer ima trenutno delo 456 zaposlenih, je ostala brez dolgoletnega partnerja in največjega naročnika, nemškega Hugo Bossa.

Po pojasnilih stečajnega upravitelja Steva Radovanovića je delo sicer zagotovljeno do konca januarja. Medtem se bliža prva javna dražba zdravega jedra Aha Mure.

Hugo Boss ni podaljšal naročil za izdelavo oblačil za prihodnjo sezono Že pred dvema tednoma so v Aha Muri v okviru nadaljevanja proizvodnje znotraj stečaja samo še dokončevali stara Bossova naročila in čakali na njihovo odločitev za naprej, a je Hugo Boss naročila v Murski Soboti vezal na ureditev razmer in nadaljevanje proizvodnje v srbski hčerinski družbi Prvi maj.

Ker je družba Prvi maj v hudih težavah in srbska država tudi v sodelovanju z našim gospodarskim ministrstvom za zdaj neuspešno išče možnosti za njeno rešitev, ta pogoj za Hugo Boss ni bil izpolnjen in verjetno zato Aha Mura od njih ni dobila novih naročil.

Tam zdaj proizvodnja zaradi pomanjkanja denarja za material in plače stoji, okoli 1.300 zaposlenih stavka, za ponedeljek napovedujejo celo začetek gladovne stavke dela zaposlenih, še poroča časnik Delo. Časnik Večer medtem poroča, da se bo v ponedeljek tam začela generalna stavka.

Prekinitev naj bi bila le začasna Po poročanju Večera je prekinitev sodelovanja s Hugo Bossom le začasna, tako namreč meni Radovanović. Ta je pojasnil, da je nemški partner sodelovanje ustavil 15. septembra. Na sestanku so se dogovorili, da morajo uredijo stanje v družbi Prvi maj, ko se bo to zgodilo, pa se je pripravljen vrniti in nadaljevati poslovno sodelovanje v Murski Soboti in Pirotu.

"Če bi Boss, ki je bil naš največji naročnik, še sodeloval z nami, bi lahko glede na obseg poslovanja zaposlili še od 50 do 100 ljudi," je pojasnil stečajni upravitelj.

Radovanović napoveduje, da bi lahko Prvi maj končal v programiranem stečaju. O tem so imeli več sestankov s predstavniki gospodarskih ministrstev Slovenije in Srbije, bank in sindikata. Ustanovljena je bila tudi komisija, ki se bo ukvarjala z reševanjem te Murine hčerinske družbe.

Če bi v srbski družbi izvedli prestrukturiranje in tehnološko posodobitev proizvodnje, kar je pogoj Hugo Bossa, bi bilo tam dela za največ 850 ljudi.

Tik pred prvo dražbo Aha Mura je medtem tik pred prvo dražbo zdravega jedra – ta bo v torek, izklicna cena pa je postavljena pri 4,6 milijona evrov. Radovanović je septembra povedal, da nekaj zanimanja za nakup sicer je, stečajni upravitelj pa je potrdil, da se za nakup Murinega premoženja zanima tudi družba GMT iz Murske Sobote.

Če prodaja ne bo uspela, bo stečajni upravitelj kmalu predlagal novo dražbo, saj mora po sklepu sodišča delujočo celoto prodati v enem letu ali pa bo treba tovarno zapreti.

Ne spreglejte