Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
12.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Mercator Agrokor Konzum

Torek, 28. 10. 2014, 12.32

7 let, 2 meseca

Agrokor pritiska na Mercatorjeve dobavitelje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Hrvaški Agrokor naj bi slovenskim živilskim dobaviteljem za nadaljevanje sodelovanja predlagal, da mu nakažejo deset odstotkov prodaje, lani ustvarjene prek "najboljšega soseda" ali Konzuma.

Dobavitelji naj bi si tako zagotovili "strateško sodelovanje z največjim trgovcem na Balkanu", trditve neimenovanih slovenskih dobaviteljev navajajo Finance. Dobavitelji bi imeli tako dostop na police vseh Agrokorjevih trgovin na Balkanu, kar pa lahko pomeni kršenje pravil konkurence, za Finance pišeta Tanja Smrekar in Mateja Bertoncelj.

"Če bi se izkazalo, da obstaja tovrstna praksa, gre lahko za nedovoljena ravnanja po členu 61f zakona o kmetijstvu, ki določa sankcije v višini med šest in 18 tisoč evri," je povedal direktor agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Krašek.

V Agrokorju so informacijo o zahtevani desetini za Delo in Finance zanikali: "Niti Agrokor niti skupina Mercator nista nikoli nikomur poslala poziva, pisma ali elektronske pošte z zahtevo za kakršnokoli plačilo."

S provizijo do 50 milijonov evrov Dnevnik je izračunal, da bi ob upoštevanju podatka, da slovenska prehrambna industrija samo prek Mercatorja ustvari okoli pol milijarde evrov prihodkov, nova provizija Agrokorju navrgla do 50 milijonov evrov dodatnega zaslužka.

To je le približno toliko, kot je Agrokor NLB in NKBM plačal za njun 16-odstotni paket delnic Mercatorja, in dobrih deset milijonov evrov manj, kot mora lastnik Agrokorja Ivica Todorić do konca letošnjega leta vrniti Adris Grupi Anteja Vlahovića.

Slovenski proizvodi izgubljajo prostor na policah Dnevnik medtem piše, da naj bi proizvodi slovenskih prehrambnih podjetij na Hrvaškem ter v BiH že začeli izgubljati prostor na prodajnih policah. Član uprave Mercatorja Igor Maroša je za Dnevnik povedal, da je Konzum na trgovskih policah prevzetih Mercatorjevih trgovin ohranil izdelke slovenskih proizvajalcev, ki prej niso bili del Konzumove siceršnje ponudbe, a priznava, da je na te dodal tudi nekatere svoje.

Ne spreglejte