Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
12.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 5. 5. 2011, 12.42

7 let, 2 meseca

Agonija SCT-ja bo ta mesec končana!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Če do naroka na sodišču ne bo svežega denarja, potem bo SCT-jeve zgodbe dokončno konec," je prepričana prisilna upraviteljica SCT Marija Magdalena Šantl.

Delavci letos še niso dobili plač, zato so številni za stečaj podjetja, ki nima niti toliko denarja, da bi plačalo odpravnine ob morebitnem odpuščanju. V prvih treh mesecih je matična družba SCT pridelala skoraj 9 milijonov evrov čiste izgube, koliko jo je aprila, še ni znano.

SCT je izgubil večino poslov, unovčeno je že bilo za 20 milijonov bančnih garancij. Verjamete v rešitev podjetja?

V rešitev bom verjela do konca, dokler mi bo vodstvo podjetja dajalo kanček upanja, da je možno podjetje rešiti. Glede poslov pa je takole: SCT je res izgubil precej poslov, večino teh poslov so prevzeli podizvajalci, vendar pa me "operativa" v SCT prepričuje, da bi lahko kar nekaj od izgubljenih poslov dobili nazaj. Nekaj poslov je tudi v tujini, dejstvo pa je, da SCT, če res hoče preživeti, čaka nujno prestrukturiranje, kar pa pomeni tudi zmanjšanje zaposlenih. In to drastično …

Že mesec dni je okoli 80 odstotkov oziroma 600 zaposlenih matičnega podjetja na čakanju, letos so dobili zaposleni le 400 evrov akontacije januarske plače, svežega denarja za plače in posle ni od nikoder ...

Ja, res je, svežega denarja ni od nikoder.

Koliko bi zdaj SCT urgentno potreboval, da bi zagnal gradbene projekte in poplačal delavce in podizvajalce.

Osem milijonov zdaj ni več aktualnih, to je bilo na začetku februarja, ko se je vodstvo SCT-ja pogovarjalo s predstavniki EMS holdinga. Zdaj bi nujno potreboval med 50 in 60 milijoni evrov, kar je nenazadnje tudi cena prisilne poravnave.

SCT ni dobil niti centa od obljubljenega 8-milijonskega posojila nemškega EMS holdinga, zdaj SCT v postopku finančnega prestrukturiranja ponuja konverzijo terjatev v lastniške deleže. Verjamete v to možnost? Med največjimi upniki je državna NLB, ki je globoko v upniški zgodbi že pri Istrabenzu, Merkurju, Pivovarni Laško ...

Možnost seveda obstaja, ampak je treba vedeti, s kakšno predpostavko razmišljajo banke in kako bi morda banke dokapitalizirale SCT. To bi bila zagotovo začasna rešitev, potem pa banka ali banke delež prodajo naprej. Kaj pa je motiv banke, da bi dokapitalizirala SCT? Po mojem mnenju so edini motiv bančne garancije, ki jih ima SCT, če podjetje preživi, te ne bodo unovčene, če pa gre v stečaj, skratka ugasne, bo veliko bančnih garancij unovčenih, s tem pa bo banka veliko težje poplačana, ker za vse bančne garancije bankirji nimajo kakovostnega zavarovanja. Tam, kjer banke nimajo kakovostnega zavarovanja, tam imajo banke le malo možnosti, da bi bile poplačane.

Bančnih garancij je za okoli četrt milijarde evrov?

Ja, za 20 milijonov je bilo garancij že unovčenih, več kot 200 milijonov pa jih še ostaja ...

Ta mesec bo vse v zvezi z SCT-jem dokončno jasno, ko bo pristojno sodišče na naroku odločilo, kako naprej. Mnogi, tudi delavci, ne verjamejo v uspeh prisilne poravnave. SCT-jevemu vodstvu se iztekajo zadnji dnevi. Če želijo preživetje podjetja, je brez vsake "računice" potrebnih vsaj 50 milijonov evrov.

Absolutno, o tem pa se jaz ne pogovarjam, to ni v moji pristojnosti, moja naloga je kontrolirati vodstvo, lastnike podjetja in njihova dejanja, da ne oškodujejo upnikov oziroma da SCT ne priviligira posameznih upnikov.

Delavci in tudi vi v ugovoru v postopku prisilne poravnave ne verjamete povsem v rešitev SCT?

To imate delno seveda prav, če je le en odstotek možnosti, pa ta odstotek uspe, je prisilna poravnava uspešna.

Ampak do naroka na sodišču, ki bo vsekakor ta mesec, morda že prihodnji teden, se mora vse izkristalizirati, SCT-jevi šefi morajo zagotoviti svež denar.

Ja, če do naroka ne bo svežega denarja, potem bo konec zgodbe.

Ne spreglejte