Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

9

Natisni članek

Metod Dragonja SDH Luka Koper

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 12.01

6 let, 6 mesecev

Afere in "aferice" človeka, ki odloča o usodi Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

9

Luka Koper protest | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Špekulacije o odstopu državnega sekretarja Metoda Dragonje so sindikate pred jutrišnjo vseprimorsko in vseslovensko vstajo v Kopru še bolj razjezile. Prepričani so, da je dogajanje okoli Luke Koper že zdavnaj preraslo vprašanje "bednih osebnosti", ki krojijo usodo Slovenije.

Predstavnik sindikata žerjavistov v Luki Koper Mladen Jovičič je napovedani odstop državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje označil za del vladne agende, ki se je lotila odtujitve in uničevanja še zadnjega zdravega primorskega gospodarskega jedra. Zjutraj je namreč Radio Slovenija poročal, da namerava Dragonja zapustiti svoj položaj. Toda ob 11. uri so z ministrstva za finance sporočili, da informacija ni točna.

Dopolnitev, 13.10: Po poročanju Radia Slovenija je Dragonja želel zapustiti ministrstvo, a si je po pogovoru z nadrejenimi premislil.
 

"Ukradi, uniči, izčrpaj podjetje in narod, nato pa pozovi ljudstvo k umiritvi strasti. Ne moremo sprejeti  umirjanja strasti, temveč si prizadevati za doseganje novih kakovosti delovanja te države," pravi predstavnik sindikata žerjavistov v Luki Koper Mladen Jovičič. | Foto: STA , "Ukradi, uniči, izčrpaj podjetje in narod, nato pa pozovi ljudstvo k umiritvi strasti. Ne moremo sprejeti umirjanja strasti, temveč si prizadevati za doseganje novih kakovosti delovanja te države," pravi predstavnik sindikata žerjavistov v Luki Koper Mladen Jovičič. Foto: STA ,

"Dragonja naj se že enkrat odloči. Ne zanima nas njegovo obotavljanje z odstopom. To je sicer v skladu z njegovim ravnanjem, ko izraža pozitivne namene, deluje pa negativno. Zanimivo je, da v vseh javnih nastopih in pogovorih nikogar ne gleda v oči. Gleda globoko pred sebe in govori tiho. Je vojak izvajalske strukture. Del njegovega karakterja in funkcioniranja sta prav njegovo obotavljanje ter mehko in nejasno izražanje. To očitno nadaljuje tudi danes," pravi Jovičič.

V koprski Luki današnjega dogajanja okoli (ne)odstopa državnega sekretarja Dragonje nočejo komentirati, izrazili pa so pričakovanje, da bodo tisti, ki škodujejo družbi, prevzeli odgovornost za svoja dejanja.

Za odziv smo klicali tudi Dragonjo, za zdaj neuspešno. 

Vlade so z odtujevalno politiko Sloveniji prinesle pogorišče

Jovičič dodaja, da bodo na jutrišnjem shodu Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi, ki ga organizira civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija, v vsakem primeru zahtevali odgovornost Dragonje za poskus oškodovanja in blatenja podjetja. Pa ne samo njegovo, temveč tudi odgovornost ministrov Petra Gašperšiča in Jakoba Počivavška. Dragonja je pred dnevi na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, do letošnjega prvega četrtletja pa se je zvišal na 15,4 odstotka. 

Luka Koper protest | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Jovičič pravi, da tudi morebiten odstop Dragonje ne bi pomiril strasti, kar je sicer želja vlade. "Prepričani smo, da je dogajanje okoli Luke Koper preraslo vprašanje bednih osebnosti, ki krojijo našo usodo. Zahtevamo, da ubogajo večinsko voljo ljudstva, ki si želi uspešnih podjetij za korist naroda in ustvarjanje blaginje. Lastnik kapitala ne more biti absolutni bog, ki delavce naredi za sužnje, medtem ko so se ti borili za svojo državo. Vse, kar so dozdajšnje vlade z odtujevalno agendo uničile, je Sloveniji prineslo bedo in pogorišče. Ne samo na Primorskem, temveč po vsej Sloveniji," je sklenil sindikalist.

Delavce v Luki Koper podpirata tudi Pergam in Glosa

Podporo delavcem v Luki Koper so izrazili tudi v konfederaciji sindikatov Pergam in sindikatu Glosa. V Pergamu so ob tem še opozorili na "povsem deplasirano" problematiziranje domnevno previsokih stroškov dela v Luki Koper ob dejstvu, da družba uspešno posluje. Primer kar kliče po reviziji upravljanja z državnim premoženjem, so poudarili.

Na SDH, ki upravlja državno premoženje, trdijo, da so načrti Luke Koper premalo ambiciozni, opozarjajo na previsoko naraščanje plač, te so se lani v povprečju dvignile za dobrih 20 odstotkov, in prenizko donosnost dividend. Prvi mož holdinga Marko Jazbec želi od vodstva Luke Koper pojasnila, zakaj naraščajo stroški pristaniških storitev. 

Dopolnitev 18.40: GVIN napačno izračunal rast plač v Luki Koper. "Na portalu GVIN so v okviru finančnih podatkov za družbo Luka Koper v podatkih o stroških plač za obdobje 2012–2014 zajeti le podatki o plačah zaposlencev, brez nadomestil plač zaposlencev, kar je napačno. Za leto 2015 pa je kot strošek plač prikazan seštevek plač zaposlencev in nadomestila plač zaposlencev, kar je pravilno. Na osnovi napačno zajetih podatkov so tako na GVIN izračunali napačno rast povprečne mesečne plače na zaposlenega v obdobju 2015/2014, in sicer za 21 odstotkov, dejansko pa je bila ta rast le štiriodstotna," so sporočili iz Luke Koper.

Politična pot Metoda Dragonje

Dragonja, dolgoletni direktor in nato predsednik uprave farmacevtske družbe Lek, pozneje vodja njenega predstavništva v Moskvi ter direktor predstavništva Nove Ljubljanske banke v ruski prestolnici med letoma 2008 in 2013, ni neznanka v slovenskem političnem prostoru.

Metod Dragonja je član zavezništva socialno-liberalnih demokratov, ki ga vodi Alenka Bratušek. Ta je do dogajanja v Luki Koper kritična, podprla je tudi interpelacijo, ki jo je proti infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču vložila ZL. | Foto: Bojan Puhek Metod Dragonja je član zavezništva socialno-liberalnih demokratov, ki ga vodi Alenka Bratušek. Ta je do dogajanja v Luki Koper kritična, podprla je tudi interpelacijo, ki jo je proti infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču vložila ZL. Foto: Bojan Puhek

Minister za gospodarske dejavnosti v letih 1996-1999 se je v politiko znova dejavneje vključil leta 2013, ko je v vladi Alenke Bratušek prevzel ministrstvo za gospodarski razvoj, svoje delo pa je nadaljeval kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja.

Dragonja je sicer član zavezništva socialno-liberalnih demokratov, ki ga vodi Alenka Bratušek. Ta je do dogajanja v Luki Koper kritična, podprla je tudi interpelacijo, ki jo je proti infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču vložila ZL.

Afere in "aferice"

Dragonjo se je povezalo z neuspešno prodajo državnega Telekoma Slovenije in banke NLB. V času hudih težav Palome je Dragonja tudi zatrjeval, da insolventno podjetje brez poslovnega modela ne bo dobilo več davkoplačevalskega denarja. Besedo je kmalu požrl, saj so podjetju decembra lani namenili 200 tisoč evrov za poravnavo dolgov Fursu in plačilo energije. Paloma je zdaj tik pred tem, da postane last slovaškega Eco Investa.

Dopolnitev 28.6 ob 14.00: Državno pomoč v višini 200 tisoč evrov je decembra lani prejelo podjetje Polzela in ne Paloma, kot smo napačno zapisali. Za napako se iskreno opravičujemo.

Metod Dragonja se je v politiko znova dejavneje vključil leta 2013, ko je v vladi Alenke Bratušek prevzel ministrstvo za gospodarski razvoj. | Foto: Matej Leskovšek Metod Dragonja se je v politiko znova dejavneje vključil leta 2013, ko je v vladi Alenke Bratušek prevzel ministrstvo za gospodarski razvoj. Foto: Matej Leskovšek

Dragonja je bil tudi med najbolj zaslužnimi, da je minister Mramor izrekel nezaupnico tujcem v slabi banki zaradi domnevno previsokih izplačil. Pozeje se je izvedelo, da je zaposlitev v slabi banki našla njegova hči Manca Dragonja, ki je bila pred tem zaposlena v Factor banki. To so po nadzorovani državni likvidaciji pripojili slabi banki.

Ne spreglejte