Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
16.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aerodrom Ljubljana

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 16.35

7 let, 2 meseca

Aerodrom Ljubljana bi prodal delež v Adrii Airways Tehniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aerodroma Ljubljana se pripravlja na začetek postopkov prodaje deleža v družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki se je lani znašla v finančnih težavah.

Nadzorni svet Aerodroma Ljubljana se je prejšnji teden med drugim seznanil z začetkom postopkov za odprodajo lastniškega deleža v Adrii Airways Tehnika ter pogodbo o prenosu stavbne pravice za hangar 2 in delavnice k hangarju 1 z letalskega prevoznika Adria Airways na Aerodrom Ljubljana, a več podrobnosti v družbi takrat niso izdali.

Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) ima v Adrii Airways Tehniki 52,15-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,85-odstotnega. V Aerodromu Ljubljana postopkov za prodajo svojega deleža v Adrii Airways Tehniki še niso začeli, prodajati pa ga nameravajo skupaj s PDP, so pojasnili.

Kot pravijo, načrtovana prodaja deleža v Adrii Airways Tehniki ni povezana z nedavno napovedjo vlade, da bo v okviru privatizacije poskušala prodati tudi delež v Adrii Airways Tehniki. "Družba išče strateškega partnerja in bo pustila odprte vse možnosti, tudi dokapitalizacijo. Priprave na postopke prodaje smo zagnali že pred omenjeno odločitvijo vlade," so zapisali.

V naslednjem koraku bodo objavili razpis za posrednika pri prodaji. Zanimanje za Adrio Airways Tehniko so preverili in, kot pravijo, obstaja. Več v tej fazi in v času postopkov prodaje ne morejo komentirati. PDP in Aerodrom Ljubljana sta maja lani sicer že objavila mednarodni razpis za zbiranje ponudb za prodajo 100-odstotnega deleža v Adrii Airways Tehniki, a na razpis takrat ni prišla nobena ponudba.

Vrednosti posla ne komentirajo Adria Airways Tehnika je bila včasih hčerinska družba Adrie Airways, a je slednja zaradi hudih finančnih težav s PDP in Aerodromom Ljubljana dosegla poseben dogovor, s pomočjo katerega je za nekaj časa rešila svoje težave. Aerodrom Ljubljana je v skladu s tem dogovorom terjatve do Adrie Airways pretvoril v dodatni lastniški delež v Adrii Airways Tehniki, poleg tega pa je umaknil tudi zastavne pravice na del rednih delnic Adrie Airways Tehnika. Te delnice je odkupil PDP in Adrii Airways zagotovil sveža finančna sredstva.

Adria Airways, ki jo vodi Mark Anžur, je lani ustvarila 10,8 milijona evrov čiste izgube, letos pa načrtujejo pozitiven rezultat. V okviru programa prestrukturiranja izvajajo tudi aktivnosti za prodajo poslovno nepotrebnega premoženja. Med to premoženje sodijo tudi zgoraj omenjeni hangar 2 in delavnice k hangarju 1.

V Aerodromu Ljubljana so glede tega pojasnili, da pogodbe o prenosu stavbne pravice za omenjeni hangar in delavnice z Adrio Airways še niso podpisali, nameravajo pa jo, ko bodo izpolnjeni pogoji za prenos pravice in vpis v zemljiško knjigo. Adria Airways ima namreč to premoženje pod hipoteko. Vrednosti posla v tem trenutku ne morejo komentirati. "S prenosom bi zaokrožili infrastrukturo, vezano na Adrio Airways Tehniko, ki bi bila z zmanjšano odvisnostjo od razmer v Adrii Airways bolj zanimiva za strateške kupce," so v Aerodromu Ljubljana pojasnili razloge za to potezo.

Ne spreglejte