SiolNET. Posel danes Novice
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adria je ostala še brez treh letal

2,70

termometer

Adria Airways letališče |  | Foto: STA
Foto: STA

Najemodajalci so Adrii Airways po naših informacijah odpovedali še najemno pogodbo za tri letala airbus. Tako v floti prevoznika v težavah ostaja le še šest delujočih letal.

Spomnimo, da je včeraj Agencija za civilno letalstvo Adrii Airways dala še teden dni časa, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, podkrepljen med drugim s podpisanimi najemnimi pogodbami za letala in vpisom v spričevalo letalskega prevoznika, sicer ji bo odvzela licenco za letenje.

Po naših informacijah je včeraj skupina Sasof Aviation Ireland zasegla še tri letala. Adria je imela še do nedavnega v floti 18 letal, ki pa jih je večino že izgubila. Lizingojemalci so ji namreč odpovedali pogodbe za najmanj osem letal.

Šarec: Možnosti glede reševanja Adrie Airways niso dobre

Premier Marjan Šarec je ob robu splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku izrazil obžalovanje zaradi dogajanja v Adrii Airways. Dejal je, da mu je hudo za potnike ter družine zaposlenih, vendar pa letalska družba ni več v lasti države. 

Šarec je pristojnim ministrom danes naročil, naj se usedejo in pretehtajo vse možnosti glede morebitne pomoči letalskemu prevozniku, ki se je znašel na robu prepada, saj ima hude finančne težave, grozi mu tudi izguba operativne licence. "Je pa treba ljudem jasno povedati, da opcije niso dobre. Ne bi želel slikati nekega nerealnega stanja, da bi bilo javno mnenje bolj naklonjeno," je dejal.

Spomnil je, da je država leta 2016 Adrio prodala, ker ji ni šlo dobro in je potrebovala strateškega lastnika. "Lastnik je slab. Izkazalo se je, da Adria ni prišla v dobre roke, potem tudi ta sklad, ki je lastnik Adrie, ni predložil finančnega načrta, za katerega je ministrstvo zaprosilo. Skratka, vedejo se skrajno neresno," je poudaril Šarec. (STA)

Po zadnjih podatkih ima v Adria v floti le še šest letal bombardier in okvarjene saabe, ki jih je prevzela od svoje propadle švicarske družbe Darwin Airlines. Toda Adria bo po naših informacijah v kratkem ostala še brez preostalih bombardierjev. Njihov lastnik je namreč Agenciji za civilno letalstvo že predložil vse papirje, na podlagi katerih bo odpovedal pogodbe, a še ni naredil zadnje poteze.

Od koga je Adria najemala letala

Iz certifikata javne agencije za civilno letalstvo je razvidno, da je imela Adria v najemu naslednja letala:

- 5 letal bombardier pri družbi EIC Aircraft Leasing;

Adria | Foto: Siol.net Foto: Siol.net - 2 letali bombardier pri družbi Trident Aviation;

- 3 letala bombardier pri družbi Aerocentury;

- 3 letali airbus pri družbi Sasof III Aviation;

- eno letalo airbus pri družbi Constellation Aircraft Leasing;

- štiri letala saab v lasti različnih podjetij JAH32000 s Kajmanskih

Levica: Država naj neha subvencionirati 4K Invest

Levica je medtem vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za finance glede Adrie Airways. Predlagajo, da država preneha financirati oz. subvencionirati nemški sklad 4K Invest, ki je lastnik Adrie Airways, da preveri in spodbija kupoprodajno pogodbo ter vzpostavi novo podjetje, ki bo prevzelo delo Adrie Airways. STA
Zdravko Počivalšek Posel danes Počivalšek: Država Adrii pod sedanjimi pogoji ne bo dala niti evra #video Adria Airways Posel danes Adrii bi radi pomagali, a Nemcem ne želijo dati niti evra #video Mesto Ljubljana. Posel danes Zaradi Adrie imajo vsak dan praznih 20 hotelskih sob #intervju Adria Novice Čustven zapis Adrijinega pilota: Vedeli smo, da bo to naš zadnji polet Adria Airways letališče Novice Bodo turisti v Slovenijo prihajali prek Zagreba in Trsta? #video letališče Brnik Novice Kam in kako lahko še poletimo slovenski potniki, če ni Adrie?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin