Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
12.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 12.49

7 let, 2 meseca

Adria Airways na prodaj!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pa bo prodana? Poznavalci pravijo, da je zelo malo upanja, da bi Adria Airways res dobila novega lastnika.

Kot je bilo pričakovati, bo tudi Janševa vlada (za primerno ceno bi prodala tudi falcon) poskušala Adrii Airways najti novega lastnika. Ali ji bo to tudi res uspelo, pa je drugo vprašanje, menijo poznavalci letalske panoge. Težave Adrie so zelo majhen (omejen) trg, visoka zadolženost in izguba podjetja, poudarjajo poznavalci. Madžarom (madžarski vladi) denimo ni uspelo prodati veliko večjega prevoznika Maleva, ki je imel precej večji trg, neuspešno pa se že nekaj časa prodaja tudi srbski Jat. Turki (Turskish Airlines) so pred kratkim na koncu odstopil od pogodbe o nakupu BH Airlines.

Dokončno pokopan mit o nacionalni Adrii Z namero prodaje večinskega deleža Adrie pa dokončno ugaša mit o nacionalni dimenziji domačega letalskega prevoznika. Prodaja delnic Adrie Airways je bila predvidena že v programu prodaje finančnega premoženja države za leti 2010 in 2011 nekdanje Pahorjeve vlade.

Iz Adrie Airways so pozno popoldne sporočili, da lastniki in družba sama že dlje časa aktivno iščejo strateškega partnerja, kar je tudi eden izmed predvidenih ukrepov prestrukturiranja družbe. Objava poziva je le ena od aktivnosti, na podlagi katere lastniki pričakujejo še dodaten odziv trga, so zapisali.

Rok za oddajo nezavezujočih ponudb 10. september Svetovalec pri prodaji je družba za investicijsko bančništvo Barons Financial Services s sedežem v Ženevi in s podružnico v Londonu, s katero je Adria Airways pogodbo podpisala že marca letos. Potencialni kupci družbe lahko svoje nezavezujoče ponudbe pošljejo do 10. septembra 2012. Prodajalci (država in banke) si sicer pridržujejo pravico, da ne izberejo nobenega od ponudnikov, in lahko kadarkoli prekinejo postopek prodaje oziroma spremenijo časovnico postopka, iz postopka prodaje pa lahko brez dodatnih obrazložitev izključijo tudi kateregakoli od potencialnih ponudnikov, o čemer bodo ponudnika pisno obvestili.

Ne spreglejte