SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

120 sedežev podjetij na enem naslovu v stanovanjskem bloku (video)

4

termometer

Podjetja vedno najdejo nove možnosti za izigravanje zaposlenih. Skupno so lani inšpektorji za delo izdali za 4 milijone evrov glob.

"Smo prvi na terenu, ki zaznavamo kršitve ali anomalije," pravi glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, ki poudarja, da je bilo leto 2013 najbolj krizno leto tudi na področju delovnih razmerij, odkar so Slovenijo zajele posledice svetovne gospodarske krize. "Prejeli smo kar 50 odstotkov več prijav kot leto pred tem."

Največ kršitev v gradbeništvu, gostinstvu Največ inšpektorjev dela na delovnem področju, kjer so ugotovili 9000 kršitev in izdali več kot 6000 ukrepov. "Največje kršitve so v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini. Velikokrat gre za plačilo za delo, večkrat pa tudi za številne kršitve pri oblikah zaposlovanja, skupno pa so izdali kar za 4 milijone evrov glob. Milijon 600 tisoč je bilo plačanih takoj, četrtina še ni bila, preostali znesek pa je v izterjavi," poudarja Trčkova. Največja globa je bila izrečena na področju varnosti pri delu, in sicer v višini 20 tisoč evrov. Skupno so izdali 53 kazenskih ovadb. Velik porast beležijo tudi pri zaposlovanju na črno. Izigravanje zaposlenih z verižnim ustanavljanjem podjetij Kot pojasnjuje Trčkova, je velik problem verižno ustanavljanje podjetij, kjer eno podjetje ustanovi drugo, spet drugo tretje, tudi deseto enajsto. "S tem se izgubi sledljivost med temi podjetji. Namen tega je, da zaposlene prestavljajo iz podjetja v podjetje, saj se s tem izognejo zaposlovanju delavcev za nedoločen čas," je ogorčena Trčkova, ki pravi, da zaradi kadrovske podhranjenosti inšpektorata nadzor na tem področju izvajajo le na podlagi prijav.

Podjetja je težko najti Kot velik problem Trčkova tudi izpostavlja, da se številna podjetja le navidezno selijo v večje kraje, da jih je težje nadzirati. "Na enem naslovu je tako denimo kar do 120 sedežev podjetij in ta naslov je recimo v stanovanjskem bloku. S tem bistveno otežijo delo inšpektorjev, ki v takšnih primerih praktično ne morejo nič."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin