Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
10. 1. 2014,
14.41

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davek na nepremičnine

Petek, 10. 1. 2014, 14.41

5 let, 5 mesecev

10 dejstev, ki jih morate vedeti o nepremičninskem davku (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse bližje je prvi april, ko bo davčna uprava začela izdajati odločbe o odmeri davka na nepremičnine. Zbrali smo najpogostejša vprašanja, kaj še lahko naredite do takrat.

"Geodetska uprava ne daje nasvetov, kako znižati nepremičninski davek, temveč kako spremeniti podatke o nepremičninah, da bodo izkazovale dejansko stanje," je na novinarski konferenci pojasnil prvi mož geodetske uprave Aleš Seliškar. Do danes vloženi podatki v register nepremičnin bodo po njegovih besedah zagotovo upoštevani v obvestilih o informativnih izračunih davka, ki ga bodo zavezanci prejeli do 1. februarja.

1. Kaj se bo zgodilo z nepremičninskim davkom, če bo ustavno sodišče odločilo, da je zakon o davku na nepremičnine neustaven? Seliškar pojasnjuje, da je vse odvisno od odločitve ustavnega sodišča. Odprte so vse možnosti. Od tega, da davka sploh ne bo, pa do številnih različic davka. Vprašanje pa je, ali bo padel ves zakon ali samo posamezni deli. Seliškar pravi, da morajo na upravi delati, kot da bo zakon obveljal.

2. Do kdaj in kako je mogoče spreminjati obstoječe podatke v evidenci nepremičnin, če niso pravi ali se z njimi ne strinjate? Podatke je mogoče spreminjati do 31. marca letos in vse spremembe bodo upoštevane pri odmeri nepremičninskega davka. Na Gursu poudarjajo, da lahko lastniki pri njih samo spreminjajo podatke, ne pa preverjajo. Te lahko preverijo v Gursovi spletni aplikaciji za spreminjanje podatkov registra nepremičnin ali na Gursu naročijo izpisek iz njihovih evidenc in nato doma preverijo pravilnost podatkov.

Ko lastniki ugotovijo, da podatki iz Gursovih evidenc ne izkazujejo dejanskega stanja, lahko začnejo spreminjati podatke. Nekatere spremembe lahko sporočijo kar prek spletne aplikacije, tiste, ki pa ni mogoče spremeniti na ta način, pa jih posredujejo prek obrazca za prijavo podatkov. Lahko se tudi osebno oglasijo v geodetski pisarni, a se morajo na to prej naročiti prek spletne aplikacije ali telefona.

Lastniki morajo sami ugotoviti, katere podatke lahko spremenijo na Gursu in katere na drugih organih. Za napačen podatek rabe zemljišča se morajo na primer obrniti na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Če niso zadovoljni z velikostjo zemljišča, se morajo na primer obrniti na geodetsko podjetje in po upravnem postopku spremeniti površino. Šele nato se lahko oglasijo na Gursu in spreminjajo podatke.

3. Kaj če podatkov ne želim spreminjati prek računalnika? Lastniki nepremičnin, ki podatkov ne želijo spreminjati prek računalnika, se lahko od ponedeljka dalje naročijo na izbran termin prek telefonske številke 01 478 48 00, od februarja dalje bo na voljo tudi brezplačna številka. Ob klicu mora lastnik sporočiti svoj EMŠO in število nepremičnin, za katere želi spreminjati podatke. Od tega bo namreč odvisen dodeljen čas. Predvidoma bo imel v začetni fazi posamezen lastnik na voljo od 20 minut do ene ure. Vsak lastnik bo upravičen do enega obiska geodetske pisarne.

Lastniki, ki se osebno ne morejo oglasiti v geodetski pisarni, bodo podatke lahko uredili tudi prek telefona. Pripravljene morajo imeti spremembe podatkov in dokazila za njihovo spreminjanje.

4. Kaj lahko naredim, če se številke stanovanj v bloku ne ujemajo z evidencami v registru nepremičnin? Lastniki etažnih stanovanj lahko pri svojih upravnikih zahtevajo ureditev številk stanovanj in označitev stanovanj. Čeprav se upravniki temu pogosto izogibajo, so pa zakonu dolžni to narediti brezplačno.

5. Koliko časa je potrebno za vpis osebne služnosti stanovanja v zemljiško knjigo? Trajanje postopka vpisa je odvisno od stanja na nepremičnini. Če ni plomb, je povprečen čas od dneva vložitve predloga do izdaje sklepa tri do štiri dni. Sklep postane pravnomočen, če ni pritožb, vpis v zemljiško knjigo se nato lahko izvrši v roku tedna dni.

Predlog za vpis osebne služnosti se vloži po elektronski poti, medtem ko je spremembe že vpisane osebne služnosti mogoče urediti osebno na oddelkih sodišč za zemljiško knjigo. Vpogled v elektronsko zemljiško knjigo je mogoč prek portala e-sodstvo in je brezplačen.

6. Koliko znašajo celotni stroški podelitve osebne služnosti stanovanja? Za podelitev osebne služnosti stanovanja morata lastnik stanovanja in prejemnik osebne služnosti sestaviti pogodbo, jo overoviti pri notarju in spremembo vpisati v zemljiško knjigo. Celoten strošek vas bo pri enem izmed ljubljanskih notarjev olajšal za 250 evrov, če bosta pogodbo sestavila sama, pa boste privarčevali 180 evrov.

7. Zaradi nakupa nove nepremičnine mi ni bilo treba 5 let plačevati nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Bom do preteka tega roka oproščen plačila nepremičninskega davka? Ne. Poseg v že pridobljene pravice ustavno sicer načeloma ni dopusten, toda na ministrstvu pojasnjujejo, da nepremičninski davek predstavlja novo sistemsko dajatev, s katero se vse dozdajšnje oprostitve in olajšave pri odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in davka na premoženje skupaj z njima ukinjajo.

8. Lastno nepremičnino sem obnovil. Ali mi bo zaradi višje vrednosti odmerjen višji nepremičninski davek kot pred obnovo? Vse spremembe stanja na nepremičnini mora lastnik sporočiti Gursu, sicer je v prekršku. Če bo vrednost nepremičnine zaradi obnove višja, bo višji tudi nepremičninski davek.

9. Kaj če je v zemljiški knjigi vpisana pokojna oseba, ki je imetnik osebne služnosti in bo prejela odločbo o odmeri davka na nepremičnine? Vpis in izbris osebne služnosti se ne izvaja po uradni dolžnosti. Tisti, ki so zainteresirani, da je služnost vpisana ali izbrisana, morajo tudi poskrbeti za to. V zemljiški knjigi ne preverjajo, ali so imetniki pravice še živi. "Vrsta pokojnih oseb bo dobila odločbo o odmeri davka," je prepričan Seliškar. V takšnem primeru so davčni postopki jasni. Plačilo davka bodo morali poravnati dediči.

10. Kaj če v naselju novih, povsem enakih hiš, informativni izračun vrednosti posamezne nepremičnine od sosedove odstopa tudi do 25 odstotkov? Lastniki morajo popraviti morebitne napačne podatke svoje nepremičnine. Če so njegovi podatki točni, sosedovi pa očitno napačni, lahko na to opozori Gurs. Ta nato pozove soseda, da svoje podatke uskladi. Če se na poziv Gursa ne odzove, ta pošlje prijavo na inšpekcijo.

Ne spreglejte