Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
1. 9. 2015,
14.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

networking mreženje družabna omrežja NetPRO

Torek, 1. 9. 2015, 14.07

7 let, 2 meseca

Želite, da vam uspe v tujini? Začnite delati na spletu.

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski trg lahko za marsikatero podjetje hitro postane premajhen, zato je širitev v tujino neizogibna. Za uspešen prodor na tuje trge pa je najprej treba zgraditi dobro poslovno mrežo.

Ustvarjanje mednarodnega podjetja ali širjenje svoje dejavnosti na tuje trge zahteva tudi dobro mednarodno mrežo poznanstev. Najbolje bi seveda bilo, da bi nova poznanstva sklepali osebno, vendar je vsaj s finančnega vidika predvsem za manjša podjetja in posameznike to nemogoče.

Alternativa je spletno širjenje poznanstev, ki je danes že tako razširjeno, da se lahko brez težav postavi ob bok navezovanju stikov iz oči v oči.

Ne glede na to, ali na tuje trge pogledujete zaradi priložnosti za delo ali širitev svojega posla, se je pri ustvarjanju mednarodne mreže stikov koristno držati nasvetov, ki so jih ljudje z uspešnim spletnim poslovnim omrežjem zaupali mediju Mashable.

Ustvarite profil na socialnih omrežjih Prvi korak do mednarodnih spletnih stikov je profil na vsaj enem ali še bolje na več spletnih socialnih omrežjih, od Facebooka, Twitterja in LinkedIna do nekaterih ožje usmerjenih (poslovnih) omrežij oziroma networkov, kjer je ponekod potrebna celo članarina ali povabilo za članstvo.

Pri tem velja biti pozoren, na kateri trg merimo, saj so v nekaterih državah oziroma regijah bolj priljubljena ena, v drugih pa druga omrežja.

Pridružite se mednarodnim skupinam in omrežjem Drugi korak je pridobivanje novih stikov. Te je, tako kot v živo v raznih klubih, društvih in združenjih, tudi na spletu najlažje pridobiti z vključevanjem v (mednarodne) skupine in omrežja ter sodelovanjem v njihovih debatah.

Vključevanje v skupine mora biti ciljno usmerjeno, torej z namenom pridobivanja takšnih stikov, ki nam bodo pomagali uresničiti (poslovni) cilj.

Najdite pot, kako boste ohranjali stike Ko navezujete nova poznanstva, imejte v mislih, da je treba z njimi ostati v stiku. Ker več kontaktov še ne pomeni tudi tesnejših in boljših vezi, se je tudi pri stikih smiselno omejiti na toliko poznanstev, kolikor nam jih bo uspelo aktivno ohranjati.

Pomemben je tudi razmislek, kako te vezi ohranjati. V primerjavi z elektronsko pošto, ki bolj ali manj pomeni pogovor z le eno osebo, objave na Facebooku in Twitterju vidi precej več ljudi. Te objave imajo tako veliko večji doseg, da bo tudi učinkovit, pa je priporočljivo objavljanje aktualnih vsebin, ki bi utegnile zanimati ljudi iz vaše panoge.

Vaša spletna stran in profil naj bosta mednarodno prijazna Ne zanemarite spletne strani svojega podjetja, povezava nanjo naj bo del vašega profila. Spletna stran naj bo mednarodno prijazna, njena vsebina naj bo tako dostopna vsaj še v angleškem jeziku, če merite izključno na, na primer, nemški trg pa tudi v nemščini.

Spoznajte kulturo mreženja v drugih regijah Pri usmerjanju na tuji trg in navezovanju stikov s tujci je zelo pomembno, da poznamo kulturo oziroma bonton (poslovnega) komuniciranja trga, na katerega vstopamo. Ponekod namreč ne marajo neposrednega in predvsem javnega kritiziranja, drugod zasebnega življenja ne mešajo s poslovnim.

To je najlažje spoznati, če v določenem okolju živite. Ker je to običajno nemogoče, številne informacije lahko najdete na spletu, še bolje pa je, če navežete stike z ljudmi, morda Slovenci, ki živijo tam in vam lahko pomagajo z osnovnimi informacijami.

Ko je mogoče, znance s spleta spoznajte tudi v živo Kljub vsem spletnim orodjem ima osebni stik še vedno največji pomen. Ljudje si vas bodo veliko bolje zapomnili in tako tudi ostali v stiku z vami ter vam celo pomagali, če se boste z njimi tudi osebno spoznali. Čim se pokaže priložnost, zato znance s spleta spoznajte tudi osebno.

Ne spreglejte