Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2016,
22.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ajpes samostojni podjetnik

Četrtek, 28. 1. 2016, 22.05

7 let, 2 meseca

Ste samostojni podjetnik? To morate vedeti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Samostojni podjetniki imajo lahko po novem le en transakcijski račun. Kakšen račun morajo imeti, osebni ali poslovni, in koliko, če sploh, lahko zaradi nove ureditve privarčujejo?

Samostojni podjetniki so morali imeti do nedavnega na banki odprta dva transakcijska računa: enega za osebne finance, drugega za poslovanje. V praksi so lahko imeli odprt en osebni račun in en poslovni račun ali pa kar dva osebna računa. Za finančno upravo je bilo pomembno le, da je bil račun, vezan na opravljanje dejavnosti, ločen od osebnega.

Po novem je dovolj le en račun na banki

S spremembo zakona o davčnem postopku pa imajo lahko samostojni podjetniki od 15. decembra 2015 odprt le en transakcijski račun (tretji odstavek 37. člena ZDavP-2). Ali ima lahko torej s. p. ali zasebnik, ki opravlja dejavnost, po novem res odprt le osebni račun?

Na tem področju vlada nekaj zmede, saj naj bi zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS) in pa interna pravila bank samostojne podjetnike še naprej obvezovala, da imajo odprt poslovni račun, ki pa je precej dražji. Na finančni upravi in pri Svetu Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) smo preverili, kakšen račun morajo torej imeti samostojni podjetniki.

Finančna uprava: Račun je lahko tudi osebni

Za finančno upravo ni pomembno, ali je ta račun osebni ali poslovni, saj tudi zakon tega ne opredeljuje, so nam povedali. Prav tako nam podatkov o spremembi računa, ki ga bi uporabljali za poslovanje, ni treba sporočati na finančno upravo, če je ta račun odprt v Sloveniji.

Ajpes: Račun je lahko osebni, a mora biti javen

Tudi na Ajpesu so jasni: namesto dveh računov je dovolj le en račun (lahko tudi osebni), ki ga bodo s.p. in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, uporabljali za poslovne in zasebne namene, mora pa biti ta račun označen tako, da so podatki javno dostopni (oznaka T).

Kot so še dodali na Ajpesu, vodijo register transakcijskih računov (RTR) na podlagi podatkov, ki jim jih za vodenje posredujejo banke. Pogojev odpiranja in vodenja računov pri bankah Ajpes ne določa, so dodali.

Koliko, če sploh, lahko prihranite

Poglejmo na konkretnih primerih, kakšni so prihranki, če se samostojni podjetnik odloči, da bi imel namesto dveh bančnih računov le enega – osebnega. Ob tem je treba poudariti, da se sicer pri večini bank novemu načinu še niso prilagodili oziroma še niso spremenili internih pravil. Marsikje boste morali zato vsaj za zdaj ostati pri dražjem, poslovnem računu.

Če imamo pri NLB odprt klasični osebni račun, bomo mesečno za stroške poslovanja plačali 2,22 evra. Poslovni račun pri naši največji banki nas bo mesečno stal še dodatnih 12,60 evra. Skupaj bomo za oba računa na mesec plačali 14,82 evra. Na NLB sicer po novem za s. p.-je ponujajo t. i. osebno-poslovni račun, katerega upravljanje prav tako znaša 2,22 evra, so pa podatki o tem računu nato objavljeni v registru podjetnikov. Če torej poslovni račun zapremo in obdržimo le en račun (v tem primeru osebno-poslovni račun), bomo mesečno prihranili 12,60 evra oziroma 151,2 evra na letni ravni.

V Delavski hranilnici osebni račun mesečno stane 1,25 evra, poslovni račun za samostojne podjetnike pa 3,80 evra. Na letni ravni stroški za poslovni račun tako znesejo 45,6 evra. A na banki še ne omogočajo vodenja poslovnih transakcij na osebnem računu.

Na banki Sberbank klasični osebni račun mesečno stane 2,79 evra, najcenejši poslovni račun pa vas bo stal 4 evre. Na letni ravni bi lahko z zaprtjem poslovnega računa prihranili vsaj 48 evrov. Tudi na Sberbank za zdaj še ne omogočajo vodenja poslovnih transakcij na osebnem računu.

V Novi KBM vas bo vodenje osebnega računa mesečno stalo 2,10 evra, za poslovni račun pa boste mesečno odšteli 5,70 evra. Na letni ravni stroški za poslovni račun tako znesejo 68,4 evra. Vendar pa boste morali tudi pri njih svoje poslovanje na banki voditi prek poslovnega in ne osebnega računa.

Osebni ali poslovni?

Samostojni podjetniki ali zasebniki, ki opravljajo dejavnost, bodo morali torej – vsaj dokler banke pravil ne spremenijo – poslovati z osebnim in poslovnim računom, razen če: - bodo svoj poslovni račun uporabljali tudi kot osebnega - ali pa bodo svoj osebni račun, na katerega bodo prenesli poslovanje, spremenili v račun vrste T, torej javen (ko bo banka to omogočila).

Ne spreglejte