Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
12.26

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

deficitarni poklici štipendija

Torek, 30. 1. 2018, 12.26

6 let, 2 meseca

Razpisanih tisoč štipendij za deficitarne poklice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
ravne na koroškem delo švasanje | Foto STA

Foto: STA

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je danes na spletni strani objavil razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 20. septembra. Sklad bo podelil tisoč štipendij po sto evrov mesečno.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Višina mesečne štipendije znaša sto evrov, štipendijo pa je mogoče prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko.

Predmet razpisa je štipendiranje izobraževanja na ravneh izobraževanja in področjih, opredeljenih v politiki štipendiranja za obdobje 2015-2019, od šolskega leta 2018/2019 do izteka izobraževalnega programa.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje.

Če bo sklad prejel več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali na podlagi višje povprečne ocene v zadnjem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zadnjem razredu osnovne šole.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

Štipendije za 21 poklicev

Letošnji nabor izobraževalnih programov vključuje 21 poklicev: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar.

Za izobraževalni program poklicno-tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti je določen program ekonomski tehnik. Za madžarsko narodno skupnost pa so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik.

Sredstva bodo zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in proračunskega sklada ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Skupna razpisana vrednost sredstev znaša največ 3,6 milijona evrov, so zapisali na skladu.

Ne spreglejte