Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
30. 4. 2015,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zaposlovanje delo služba

Četrtek, 30. 4. 2015, 9.40

6 let, 6 mesecev

Podjetja v Sloveniji, ki bodo zaposlovala tudi čez poletje

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ugodno gospodarsko ozračje v državi že nekoliko navdaja z optimizmom. Tudi v podjetjih, ki si že upajo napovedati, da bodo zaposlovala tudi v času poletnih dopustov.

Čas poletnih dopustov sicer ni najugodnejši za iskalce zaposlitve, saj je običajno v tem času, razen ponudbe sezonskih del, manj prostih delovnih mest kot sicer. Vendar obstajajo tudi podjetja, ki si že v začetku maja upajo napovedati, da bodo v poletnih mescih iskala nove kadre.

Vprašanje, ali nameravajo do jeseni okrepiti svojo kadrovsko sliko, smo na Planet Siol.net poslali več kot 40 naključno izbranim podjetjem, odgovore smo dobili od 28. Med njimi je 20 takih, ki bodo zanesljivo ali vsaj mogoče iskali nove sodelavce.

V 16 podjetjih več kot 492 novih zaposlitev Da bodo do septembra zanesljivo iskali nove kadre, je odgovorilo 16 podjetij.

Največ povpraševanja bo po prodajalcih, samo v Lidlu naj bi jih v vsem letu zaposlili okoli 200, pa tudi po tržnikih, strojnikih, mehanikih, elektrotehnikih, informatikih ter kemikih in farmacevtih.

Koliko novih sodelavcev bodo potrebovali, si večinoma ne upajo napovedovati, zato točne številke delovnih mest, ki se bodo odprla do septembra, ne moremo napovedati. Lahko pa rečemo, da jih bo, po obljubah delodajalcev, vsaj 492.

Paradni konj zaposlovanja je Krka Največ bodo zaposlovali v Krki, kjer je bilo konec leta 2014 v Sloveniji in tujini zaposlenih 10.499 ljudi, letos pa nameravajo to število povečati za štiri odstotke oziroma na približno 11 tisoč zaposlenih.

Najbolj jih zanimajo farmacevti in kemiki, priložnost za kariero v Krki pa lahko najdejo tudi drugi, ki imajo ustrezno stopnjo znanj in sposobnosti ter motiviranosti za delo, poudarjajo v njihovi kadrovski službi. Svoj interes za delo v tem podjetju lahko pokažete z vpisom v njihovo interno internetno bazo kandidatov.

Krka sicer ni edino farmacevtsko podjetje, ki bo zaposlovalo. Nove kadre bodo potrebovali tudi v Leku, kje bodo nadaljevali trend iz zadnjih treh let, ko so samo v Sloveniji ustvarili več kot 800 novih delovnih mest.

Čez poletje aktualno tudi sezonsko delo V času poletnih dopustov je aktualno tudi sezonsko zaposlovanje študentov in pogodbenih delavcev. Da bo veliko povpraševanje po njih v gostinstvu in turizmu, smo že pisali, potrebovali pa jih bodo tudi v kmetijski in živilski dejavnosti.

Sezonske delavce bodo med drugim zaposlovali v Eti Kamniku in Skupini Laško, pa tudi v Mercatorju.

Če se bodo izkazale potrebe, bodo v prihodnjih mesecih zaposlovali med drugim v podjetju Akrapovič in Skupini Laško, medtem ko v Radenski napovedujejo, da naj bi do konca leta 2017 podvojili število zaposlenih. Kdaj bodo zaposlovali, niso sporočili.

Delodajalci svetujejo Podjetja na področju kadrov še vedno precej gledajo na optimizacijo in racionalizacijo, tako skušajo večino potreb pokriti z notranjimi prerazporeditvami in dodatnim usposabljanjem.

Obenem pa v marsikaterem podjetju iskalce zaposlitve opogumljajo, da jim svoje prijave pošljejo tudi brez razpisa ter se tako vpišejo v njihovo interno bazo iskalcev zaposlitve.

Še najlažje bodo na tak način delo dobili študenti, saj delodajalci strokovnjake za določena področja najraje zaposlujejo iz svoje baze štipendistov, ki so pri njih opravljali prakso ali študentsko delo in s tem pridobili potrebna znanja in veščine.

Kdo ne bo zaposloval Da so njihove kadrovske kapacitete trenutno zapolnjene in da dodatnih sodelavcev ne potrebujejo, so nam sporočili iz podjetij Knauf Insulation, Domel, SGP Pomgrad, Cetis in Cimos.

Poziv vladi Številke v razpredelnicah bi morda lahko bile še višje, če bi temu bila nekoliko bolj naklonjena tudi zakonodaja. Kot opozarjajo v Leku, od vlade pričakujejo dva ukrepa, na katera podjetja opozarjajo že dlje časa: razbremenitev stroškov dela in poenostavitev delovno-pravne zakonodaje, ki bo omogočala prožen trg delovne sile z večjo fleksibilnostjo pri zaposlovanju in odpuščanju.

Ne spreglejte