Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Natisni članek

Moja služba delovna mesta zaposlitev

Sreda, 21. 12. 2016, 18.20

6 let, 6 mesecev

Novo leto bo prineslo 9.100 novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Razgovor služba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V prvi polovici leta 2017 se bo odprlo skoraj 9.100 delovnih mest, kaže raziskava, ki jo je zavod za zaposlovanje opravil z 2.900 delodajalci. Ti iščejo predvsem voznike težkih tovornjakov, varilce, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje in kuharje.

Na zavodu za zaposlovanje so oktobra in novembra letos izvedli raziskavo Napovednik zaposlovanja na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več sodelavcev. V raziskovanje je bilo zajetih 5.169 podjetij in organizacij, vprašalnik pa je izpolnilo 2.872 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih 343 tisoč oseb, ter še 71 delodajalcev, ki niso bili v vzorcu in so zaposlovali 10 ali več delavcev. Z anketo so zbrali podatke o napovedih zaposlovanja v prihodnjih šestih mesecih, so sporočili z zavoda za zaposlovanje.

Na voljo bo več kot 22 tisoč delovnih mest

Delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, so napovedali, da bodo njihova podjetja v prihodnje pol leta potrebovala 22.300 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečanega števila zaposlenih. Glede na raziskavo naj bi se v prihodnjega pol leta odprlo 9.200 novih delovnih mest, skupna rast zaposlenosti naj bi bila 1,5 odstotka. 

 

Kje se bodo odpirala nova delovna mesta

Najbolj pozitivni glede zaposlovanja so delodajalci v teh dejavnostih:

  • druge raznovrstne poslovne dejavnosti (agencije za zaposlovanje),
  • promet in skladiščenje,
  • gostinstvo,
  • strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti,
  • trgovine,
  • informacijske in komunikacijske dejavnosti,
  • predelovalna industrija.

Delodajalci so glede zaposlovanja za leto 2017 optimistični. Nadaljnje upadanje registrirane brezposelnosti napoveduje tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), kar povezuje z gospodarsko rastjo. Pozitivna gibanja se obetajo tudi v prihodnjih dveh letih, k čemur bo najbolj pripomogel izvoz, okrepila se bo tudi zasebna poraba, višje bodo investicije. | Foto: Matej Leskovšek Delodajalci so glede zaposlovanja za leto 2017 optimistični. Nadaljnje upadanje registrirane brezposelnosti napoveduje tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), kar povezuje z gospodarsko rastjo. Pozitivna gibanja se obetajo tudi v prihodnjih dveh letih, k čemur bo najbolj pripomogel izvoz, okrepila se bo tudi zasebna poraba, višje bodo investicije. Foto: Matej Leskovšek

Kje se bo zaposlenost zmanjševala

V nekaterih dejavnostih pa se bo zaposlenost zmanjševala. Te so: 

  • dejavnosti oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki ter saniranja okolja,
  • dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro,
  • dejavnosti kmetijstva, lova, gozdarstva, ribištva in druge.

Kateri so poklici, za katere delodajalci ne najdejo delavcev

Delodajalci pa imajo pri nekaterih poklicih velike težave pri iskanju kadra. V povprečju se je tretjina (32,7 odstotka) delodajalcev srečala s pomanjkanjem ustreznega kadra. Velika podjetja se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečujejo celo v več kot polovici primerov (52,7 odstotka). 

Najvišji delež delodajalcev, ki se spopadajo s težavami pri iskanju delavcev, je v dejavnostih gostinstva, prometa in skladiščenja ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v katerih se s pomanjkanjem ustreznega kadra spopada polovica ali celo več podjetij. Več kot tretjina delodajalcev pa se s težavami pri zaposlovanju srečuje še v predelovalnih dejavnostih, trgovini ter zdravstvu in socialnem varstvu.

 

Delodajalci bodo sicer v prvi polovici leta 2017 najpogosteje iskali te profile ljudi:

  • delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih,
  • voznike težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • prodajalce, varilce, orodjarje, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike,
  • zidarje, varnostnike, komercialne zastopnike za prodajo ter kuharje.  

služba, delo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Precej od naštetih poklicev, ki jih bodo iskali delodajalci v prihodnjih mesecih, že dlje časa spada v skupino deficitarnih poklicev. Če torej spadate v skupino ljudi z izobrazbo na področju gostinstva, prometa in skladiščenja, predelovalne industrije, gradbeništva, prevozništva, imate velike možnosti za zaposlitev.  

Česa si delodajalci želijo, kandidati pa tega velikokrat nimajo

Delodajalci glede na raziskavo sicer menijo, da so kandidatom za zasedbo prostih delovnih mest najpogosteje manjkale delovne izkušnje, niso imeli ustrezne izobrazbe ali pa so jim manjkala specifična znanja. Od splošnih kompetenc so delodajalci pri kandidatih najbolj pogrešali telesne sposobnosti, ustrezen odnos do strank, timsko naravnanost in znanje tujih jezikov, še kaže raziskava. 

 

Ne spreglejte