Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
3. 9. 2015,
15.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlitveni oglas

Četrtek, 3. 9. 2015, 15.23

5 let, 6 mesecev

Napake, ki jih delate pri iskanju službe

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na prosta delovna mesta se zaradi sodobne tehnologije res lahko prijavljamo kadarkoli in kjerkoli, a zaradi tega delamo usodne napake.

Zaposlitvene agencije svoje spletne strani vedno bolj prilagajajo tistim iskalcem zaposlitve, ki po oglasih za delo brskajo le še prek svojega mobilnega telefona. Iskanje službe prek interneta, naj bo to na računalniku, tablici ali mobilnem telefonu, po poročanju portala mojazaposlitev.si prinaša številne prednosti:

- dostopanje do oglasov kjerkoli in kadarkoli, - hiter dostop do oglasov, ki ustrezajo našim kriterijem, - z nekaj kliki do prijave na oglas, - dostop do zaposlitvenih oglasov tudi v tujini, - preprosto pridobivanje informacij o podjetjih, ki nas zanimajo, - prihranek pri času in denarju, saj ni več zamudnega tiskanja, kopiranja in poštnih stroškov.

Tudi vi službo iščete na stranišču? Raziskava ameriške zaposlitvene agencije Jobvite je pokazala, da: - skoraj polovica iskalcev zaposlitve delo išče v postelji, - petina med sestanki, - petina na stranišču, - desetina pa v baru.

Direktor agencije Dan Finnigan pravi, da so pametni telefoni res omogočili, da po oglasih za delo lahko gledamo kadarkoli in kjerkoli.

A to ima tudi veliko past, še posebej, ko se prijavljamo na prosto delovno mesto, saj tega ne vzamemo dovolj resno, smo preveč površni in delamo številne usodne napake, ki nas kljub dobrim referencam, izkušnjam in znanjem stanejo nove službe.

Ne delajte napak Iskalci zaposlitve na spletu napake najbolj delajo, ko se na delo prijavljajo prek spletnih prijav, ki jih ponujajo zaposlitveni portali. Med njimi zaposlitveni svetovalci mojazaposlitev.si omenjajo:

- nižje vrednotenje spletnega oglasa: iskalci zaposlitve pogosto menijo, da so spletni oglasi manj vredno kot oglasi v časopisu, a podjetja jih na spletu objavijo le zato, ker so cenejša in preprostejša;

- slabo pripravljen življenjepis: iskalci spletne življenjepise pogosto pripravijo hitro, brez strukture in oblike, poln slovničnih napak;

- življenjepis brez ciljne usmerjenosti: iskalci pogosto pripravijo "instant" življenjepis, ki ni prilagojen posameznemu oglasu;

- prijava brez spremnega pisma: veliko iskalcev tako hiti s prijavo, da na hitro napiše le življenjepis in ga pošlje delodajalcu, pri tem pa pozabi na spremno pismo, ki je ključni element, ki prepriča delodajalca;

- prijava ni prilagojena podjetju: iskalci pogosto pozabijo na to, da bi se pozanimali o podjetju, s čim se ukvarja in kakšne so zahteve od delavcev.

Kadrovski strokovnjaki opozarjajo, da se spletnih oglasov ne lotite z levo roko, ne prijavljajte se z naglico in nepremišljeno. Ti oglasi so namreč povsem enakovredni oglasom, ki jih najdete v časopisu ali na zavodu za zaposlovanje.

Ne spreglejte