Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
15.24

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

študij šola fakulteta univerza

Četrtek, 11. 2. 2016, 15.24

1 mesec, 2 tedna

Na katero fakulteto naj se vpišem, da bom imel službo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Preverili smo, na kaj morajo biti pozorni mladi, ki se bodo jutri in v soboto udeležili informativnih dnevov, in kakšno smer naj izberejo, da po končanem študiju ne bodo imeli težav z zaposlitvijo.

Na fakultetah in v srednjih šolah bodo v petek in soboto potekali informativni dnevi. Bodoči študenti in dijaki se bodo lahko pozanimali, kaj ponuja kateri od programov in kaj jih čaka v času študija oziroma šolanja.

Na katero fakulteto naj se vpišem? Na katero fakulteto pa naj se mladi vpišejo, da bodo imeli po koncu študija čim manj težav pri iskanju zaposlitve? Mladi naj svojo izobrazbo in karierno pot razvijajo v smeri poklicev in spretnosti, po katerih bo v naslednjih letih veliko povpraševanja, svetuje Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco.

Poklici, po katerih bo povpraševanje, so: - poklici s področja znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike;

- poklici s področja računalništva, na primer programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov in strokovnjaki za storitve v oblaku;

- poklici s področja digitalnih medijev, recimo spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljavci spletnih skupnosti;

- poklici, povezani z varovanjem okolja in trajnostno proizvodnjo;

- poklici v zdravstvu in medicini, recimo medicinske sestre in zdravniki.

Podatki so rezultat študije Globalni indeks konkurenčnosti talentov (GTCI), ki ocenjuje konkurenčnost držav za privabljanje najboljših zaposlenih, pri tem pa ugotavlja tudi, kateri so tisti talenti, ki bodo najbolj iskani.

Družboslovje ali naravoslovje? V zadnjih letih je sicer na trgu vse več povpraševanja po naravoslovnih in tehničnih kadrih. Ali naj torej dijaki, ki jim je družboslovje bližje, kljub temu izberejo to pot in tvegajo nezaposljivost?

Žoržova meni, da je pomembno, da ti je to, kar delaš, všeč. Če želiš ustvariti uspešno kariero, moraš vanjo vložiti veliko truda in časa, pri tem pa šteje tudi, če te nekaj, kar delaš, veseli ali ne, dodaja. "Je pa res, da veliko mladih izbere kakšne smeri tudi zaradi tega, ker ne vedo, kako so videti druge. Obveščenost je zelo pomembna. Sem sodi tudi to, da se zavedaš, kakšna je situacija na trgu dela. Se pravi, če se odločiš za družboslovje, ker te veseli, potem se tudi zavedaš, kaj vse boš moral narediti, če boš želel biti uspešen," še meni.

Kaj naj vprašam na informativnem dnevu? Na kaj naj bodo torej pozorni bodoči študentje, ki se bodo jutri in v soboto odpravili na informativne dneve? "Če se osredotočijo samo na vidik, katero fakulteto izbrati glede na svoje sposobnosti in zanimanja, naj predvsem dobro spoznajo možnosti, ki jih ponuja izobrazba za poznejšo zaposlitev. Vprašajo lahko na primer: katere poklice opravljajo diplomanti s to vrsto izobrazbe. Tako morda ugotovijo, da lahko svoja zanimanja uresničijo tudi na fakulteti, ki ni v njihovem prvem izboru," svetuje Žoržova.

Po besedah naše sogovornice naj dijaki na fakulteti spoznajo tudi predmetnik, preverijo, kako se fakulteta povezuje s podjetji, v kolikšnem času diplomanti v povprečju dobijo zaposlitev in kakšne mednarodne izkušnje omogoča v času študija.

Ne spreglejte