Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
17. 12. 2015,
14.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

iskanje službe zaposlitev prazniki prazniki

Četrtek, 17. 12. 2015, 14.58

7 let, 2 meseca

Le kdo išče službo med prazniki?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaposlitveni oglasi med prazniki običajno nekoliko poniknejo, delodajalci pa le redko vabijo na razgovore. Aktivni iskalci zaposlitve si zato lahko v tem času vzamejo kakšen dan počitka.

Trg dela se med prazniki, sploh med božičem in novim letom, običajno malenkost umiri, število zaposlitvenih oglasov se zmanjša in le redki delodajalci v tem času vabijo na razgovore. Kako naj ta čas izkoristijo iskalci zaposlitve, smo preverili pri dveh svetovalkah slovenskih kadrovskih podjetij.

Služba nikogar ne čaka, zato je vsaka priložnost dobrodošla Iskalec zaposlitve, ki si resnično želi najti delo, mora biti vedno aktiven in spremljati oglase ter slediti rokom za prijave, meni svetovalka iz podjetja Kariera Radmila Dimitrijevič. Iskalcem zaposlitve zato priporoča, da tudi med prazniki žrtvujejo nekaj časa za pregled oglasov in prijavo na tiste, ki jim ustrezajo.

Kot pravi, oglasov v tem času res ni veliko, prav tako delodajalci ne vabijo na razgovore, vendar mnogi v tem času razpišejo prosta delovna mesta in si po praznikih z nekim naborom kandidatov želijo čim hitreje začeti izbirni postopek. "Tudi med prazniki nastanejo potrebe po kadrih, ki jih je treba čim prej zapolniti," pravi. Dodaja, da kandidati, ki se v tem času prijavijo, lahko pustijo tudi boljši vtis.

Odlična priložnost za karierno revizijo V zaposlitveni agenciji Moje delo medtem med prazniki zmanjšanja povpraševanja po kadrih ne opažajo, kar pomeni, da delo v večini podjetij poteka nemoteno in ne glede na praznično obdobje kadrujejo naprej. Izjema so bolj ali manj le podjetja, kjer imajo v tem času zaposleni kolektivni dopust.

Kljub temu svetovalka Maja Radišek meni, da ni nič narobe, če si med prazniki kakšen dan premora vzamejo tudi iskalci zaposlitve, sploh tisti, ki delo intenzivno iščejo že več mesecev.

Konec leta je namreč točka, ko nas okolje kar sili, da se ozremo nazaj in razmislimo o stvareh za naprej, pravi. Enako velja tudi za iskalce zaposlitve, ki lahko ta čas izkoristijo za karierno revizijo in si odgovorijo na nekatera vprašanja:

V čem sem dober ali celo odličen, za kaj sem nadarjen in kam so usmerjeni moji potenciali? Je to učenje, pisanje, ustvarjanje, poslovanje, raziskovanje, komuniciranje, organiziranje, prodajanje, opazovanje in spremljanje ipd.? Kaj od tega sem počel v letošnjem letu, kdaj, kje in s kom? Kako sem se odrezal? Kaj bi lahko še izboljšal, kaj dopolnil in poglobil? Kaj bi dodal in kaj opustil?

Seveda ne bo nič narobe, če se karierne revizije konec leta lotijo tudi tisti, ki delo imajo, predvsem če si v novem letu želijo pozitivnih premikov na trenutnem ali morda novem delovnem mestu.

Ne spreglejte