Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
9.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije

Natisni članek

Trgovinska zbornica Slovenije advertorial trgovec

Petek, 28. 4. 2017, 9.00

2 meseca, 1 teden

Kakšna je tehnika prodaje med mladimi?

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije
Prodaja, trgovina, prodajalec

Srednja šola Slovenska Bistrica je v aprilu 2017 gostila že 41. državno tekmovanje v tehniki prodaje. Namen tekmovanja v tehniki prodaje je promocija trgovskih poklicev, sodelujoči dijaki pa pridobijo dodatna znanja in dragocene izkušnje. 

Dijaki programa trgovec so tudi letos dobili edinstveno priložnost, da so pokazali vse, kar do sedaj na področju prodaje že poznajo. Letošnje državno tekmovanje v tehniki prodaje je namreč minilo kot odprt ustvarjalno-poučen dogodek, kjer so dijaki programa trgovec prikazali veščine prodajnega postopka, ki so se jih naučili tekom učnega procesa. 

Današnji trgovci potrebujejo še več veščin kot nekoč

Srednja šola Slovenska Bistrica je po desetih letih znova gostila državno tekmovanje, v tem obdobju so se trgovinske smernice v Sloveniji precej spremenile.

V zadnjih desetih letih se je število vpisanih dijakov v program trgovec zmanjševalo, po drugi strani pa se je število trgovinskih podjetij povečevalo. Hkrati se je treba zavedati, da sta se vsebina in področje dela trgovca precej spreminjala: od prodajalca čedalje bolj k svetovalcu, saj je kupec vedno bolj informiran, zato je potrebnega vedno več znanja, predvsem pa tako imenovanih mehkih veščin: komunikativnosti, prijaznosti in poznavanja psihologije prodaje.

 | Foto: 97 dijakov je pokazalo svoje veščine

Ravnateljica mag. Iva Pučnik Ozimič pravi "Srednja šola Slovenska Bistrica izobražuje mlade v programu trgovec že od svoje ustanovitve 1999. Organizacija 41. državnega tekmovanja v tehniki prodaje v Slovenski Bistrici je priložnost, da bodoči prodajalci izkažejo mnoga strokovna znanja s področja trgovinskega poslovanja, in poslovnega komuniciranja, ki jih pridobijo v šoli."

Prav takega prodajalca, to je najprodajalca, so iskali 6. aprila 2017 v Slovenski Bistrici. Tekmovanja se je udeležilo 97 dijakov s 16 srednjih šol Slovenije, ki so tekmovali v sedmih strokah: živila, kozmetika, konfekcija, obutev, veliki gospodinjski aparati, mali gospodinjski aparati ter barve-laki. Tekmovanje so izvedli v prodajalnah trgovskih podjetij Mercator, d. d., Alpina, d. o. o., Drogerie-markt, d. o. o., in Montecristo, d. o. o. (blagovna znamka Modiana). Tekmovalce je ocenjevala tričlanska komisija, ki je bila pozorna na sprejem kupca, postrežbo, zaključek prodajnega postopka in splošen vtis prodajnega nastopa.

"Dijaki in zaposleni smo se izkazali kot odlični gostitelji, ponosni pa smo na dosežke dijakov naše šole, ki so nas na tekmovanju odlično zastopali," je po zaključku tekmovanja povedala organizatorka dogodka Cirila Hajšek Rap.

Številni dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica so osvojili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Tekmovanje je torej odlična preizkušnja v poznavanju prodaje. Poleg izkušenj, ki jih dijaki lahko pridobijo, sklepajo tudi nova prijateljstva z ljudmi z vseh koncev Slovenije.

Trgovina, prodajalka | Foto:

Poklic s pravo prihodnostjo

Poklic prodajalec je poklic za vse čase, saj Zavod RS za zaposlovanje napoveduje porast trgovinske dejavnosti v letu 2017 za 2,1 odstotne točke, prav tako pa porast zaposlovanja v trgovini za 1,6 odstotka. Zanemarljiv ni niti podatek, da trgovina v Sloveniji ustvari več kot 30 odstotkov vseh prihodkov gospodarskih družb in zaposluje več kot sto tisoč oseb. Proces globalizacije bo ta delež še povečal, zato teh priložnosti ne velja izpustiti.

Slogani na Srednji šoli Slovenska Bistrica od A do Ž, po katerih smo prepoznavni in se med dijaki uporabljajo vsak dan: 

Absolutno najboljša (srednja) šola v Slovenski Bistrici.
Bendi šole nastajajo v vsaki generaciji, in to ne samo eden.
Copy paste na naši šoli ne velja; vsi želimo biti originalni.
Čveka, odličen šolski časopis.
Dvigalo je zakon; kar koli si s tem predstavljate.
Ekskurzije po vsej Evropi.
Filmski krožek dosega uspehe na najvišji državni ravni.
Glasba in gledališče predstavljata čast in privilegij.
Hrepenimo po čim boljšem uspehu.
Iva Pučnik Ozimič – nesporna avtoriteta šole.
Jedilnik v naši kuhinji je pester.
Knjižnica – prostor, v katerem se naredi največ domače naloge.
Le redki vedo, da hodniki naše šole prisluškujejo že kar 12 let; če niste razumeli, toliko časa domujemo na tej lokaciji (sicer pa šola obstaja že 18. leto).
Malica - ena izmed najboljših stvari na naši šoli.
Nobeno mesto nima lepše šolske stavbe, kot jo imamo mi.
Ooooo, rečejo vsi, ki jo vidijo prvič.
Profesorji, nujno zlo vsake šole, tudi naše, kar 46 jih je.
Rezultati zaključnega izpita, poklicne in splošne mature so vedno vrhunski.
Skupaj nas je na šoli kar 431 dijakov + 54 zaposlenih.
Šola s posluhom – naše geslo; če ne verjamete, pridite na enega naših legendarnih božično-novoletnih koncertov.
Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu in naš bivši dijak.
Učilnica, poleg klopic pred šolo najbolj priljubljeno mesto za srečevanje dijakov, kar 25 jih imamo + 1.
Veličina naše šole ni samo v naših uspešnih športnikih in glasbenikih, temveč predvsem v znanju, ki ga tukaj pridobimo za vse življenje. 
Zares najboljše stvari na šoli pa so: zanimivi projekti, mednarodne izmenjave, tekmovanja, ekskurzije in še mnogo drugih.
Želimo vam, da se tudi vi na naši šoli počutite tako dobro kot mi in da letošnje tekmovanje končate s čim boljšim rezultatom.
 

 

tzs | Foto: AKADEMIJA TZS

V okviru Akademije TZS so predvidena naslednja strokovna usposabljanja:

BREZPLAČNO USPOSABLJANJE ZA BLAGOVNE MANIPULANTE V TRGOVINSKI DEJANOSTI dne 8., 9., 15. in 16. 5. 2017 v Ljubljani

Ne spreglejte