Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
24. 9. 2015,
14.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlitev socialna omrežja

Četrtek, 24. 9. 2015, 14.38

6 let, 6 mesecev

Kako vam 140 znakov lahko uniči kariero

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če so spletna socialna omrežja po eni strani postala zelo dobrodošlo orodje pri iskanju zaposlitve, lahko po drugi strani predstavljajo resno grožnjo naši karieri.

Zaposlitveni oglasi se z oglasnih desk in časopisov vedno bolj širijo na splet, danes jih je polno že na spletnih socialnih omrežjih od Facebooka in Twitterja do LinkedIna. In če podjetja oglase delijo na teh omrežjih, ni dvoma, da jih ne uporabljajo tudi v druge namene.

Celoten splet, predvsem pa socialna omrežja, so zelo priročen način, prek katerega lahko kadroviki dobijo, poleg motivacijskega pisma in CV, prve informacije o kandidatih ter tako delajo izbor za razgovor.

Kako narediti vtis na kadrovika Če želite na delodajalca oz. njegovega kadrovika narediti vtis, ga morate prehiteti. Najprej si ustvarite profile na vidnejših socialnih omrežjih od nekoliko bolj strokovnega LinkedIna do Facebooka in Twitterja.

Povežite se tudi s tistimi ljudmi, ki bi lahko pripomogli k vaši zaposlitvi in karieri. Prek socialnih omrežij poiščite podjetja, ki so vam zanimiva in kjer bi morda želeli delati, ter jim začnite slediti.

Ne pozabite na osebno fotografijo, ki naj bo vsaj prijetna in simpatična, če ne celo profesionalna.

Pri ustvarjanju "vsebine" svojega profila se ne bojte pokazati svojih talentov in osebnosti, izražajte mnenja, komentirajte objave drugih, a vedno pazite, da bodo komentarji premišljeni, utemeljeni in strokovni.

Že ena objava je dovolj, da si uničite kariero Socialna omrežja se po eni strani morda res zdijo del našega prostega časa, ki, vsaj na prvo žogo, ni povezan s kariero. Pa vendar so postala tudi del te, zato moramo biti pri svojih objavah skrajno previdni.

Že ena sama neprimerna fotografija na Facebooku ali 140 znakov dolg sovražen, skrajno političen ali kakorkoli drugače neprimeren tvit lahko drastično vplivata na našo kariero. Prav vsaka objava, zapis, komentar, ne nazadnje tudi všeček, naj bo zato premišljen.

Počistimo svojo zgodovino Poleg tega, kaj bomo na spletu počeli v prihodnje, je pomembno tudi, kaj smo počeli do zdaj. O čiščenju svoje spletne zgodovine smo že pisali, kadrovska svetovalka portala Zaposlitev.net Maja Kališnik pa opozarja, na kaj je še posebej treba biti pozoren.

Ne dovolite si, da bi vam slabo uporabniško ime, neprimerna profilna fotografija, objava fotografij z zabave, 140 znakov dolg zapis uničili življenjsko priložnost. Na to bodite pozorni, če iščete službo in tudi, če je ne želite izgubiti.

Ne spreglejte