Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
3.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

trg dela zaposlitev Moja služba

Torek, 13. 12. 2016, 3.33

6 let, 6 mesecev

Kako bodo leta 2017 zaposlovala podjetja v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
služba zaposlitev poklic kariera | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Delodajalci v Sloveniji v leto 2017 vstopajo polni optimizma. Raziskava družbe ManpowerGroup kaže, da bo razpisanih največ delovnih mest v zadnjih šestih letih. Najhitreje boste lahko službo dobili v proizvodnji in gradbeništvu.  

Slovenski delodajalci so zelo optimistični pri napovedih zaposlitvenih možnosti za obdobje prihodnjih treh mesecev, kažejo rezultati ManpowerGroup raziskave napovedi zaposlovanja, ki jo je danes objavila družba ManpowerGroup.

Najbolj optimistična napoved

Neto napoved zaposlovanja po sezonski prilagoditvi znaša +17 odstotkov in je najmočnejša od začetka izvajanja raziskave v Sloveniji v začetku leta 2011. Do zdaj je za najbolj optimistično napoved slovenskih delodajalcev veljalo zadnje četrtletje leta 2016.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja tokrat boljša za pet odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa je neto napoved zaposlovanja izboljšana za 13 odstotnih točk.

Bodo delodajalci po novem letu zaposlovali?

Raziskava kaže, da v obdobju med januarjem in marcem 2017 16 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, trije odstotki upad, 79 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva. V raziskavo v Sloveniji je bilo vključenih 622 delodajalcev. 

V prvih treh mesecih leta 2017 16 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja. | Foto: Matej Leskovšek V prvih treh mesecih leta 2017 16 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja. Foto: Matej Leskovšek

Razkorak med povpraševanjem in ponudbo kandidatov je še vedno velik

"V splošnem ostajajo obeti na slovenskem trgu dela optimistični tudi po vstopu v leto 2017. Vendar lahko mnoga prizadevanja delodajalcev po zaposlovanju ogrozi pomanjkanje talentov, saj je razkorak med povpraševanjem in ponudbo kandidatov z določenimi specifičnimi znanji še vedno velik. Kljub temu pa so zaposlitveni obeti, če delodajalci najdejo usposobljene iskalce zaposlitve z želenim znanjem, izjemno visoki, saj so zaposlitvene napovedi najmočnejše tako na nacionalni kot tudi regionalni, panožni ravni ter v kategorijah velikosti podjetij," je povedal Robert Vovk, direktor podjetja Manpower.

V katerih panogah bo največ zaposlitev

 | Foto: Delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah pričakujejo rast zaposlovanja. Kar v štirih panogah delodajalci predvidevajo najmočnejše zaposlitvene priložnosti od začetka izvajanja raziskave pred šestimi leti, te so:

  • proizvodnja,
  • gradbeništvo,
  • panoga gostinstva in hotelirstva ter
  • panoga javne uprave in socialnih storitev.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci iz proizvodne in gradbene panoge (neto napoved zaposlovanja znaša +24 odstotkov), kaže raziskava družbe ManpowerGroup. Tudi delodajalci v panogah javne uprave in socialnih storitev ter trgovine na debelo in drobno napovedujejo živahen zaposlitveni utrip (njihova neto napoved zaposlovanja znaša +17 odstotkov oz. +16 odstotkov). Zanesljive so tudi zaposlitvene možnosti v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij (+13-odstotna neto napoved zaposlovanja).

O največji rasti zaposlitvenih možnosti glede na lansko leto poročajo delodajalci iz gradbene panoge. | Foto: Bor Slana O največji rasti zaposlitvenih možnosti glede na lansko leto poročajo delodajalci iz gradbene panoge. Foto: Bor Slana

Delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova so najbolj previdni med vsemi anketiranimi delodajalci v Sloveniji, saj njihova neto napoved zaposlovanja za obdobje prvega četrtletja 2017 znaša +7 odstotkov.   

Optimistična napoved za gradbeništvo

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se zaposlitvene namere izboljšale v devetih gospodarskih panogah v Sloveniji. O najbolj opazni rasti poročajo delodajalci v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter javne uprave in socialnih storitev, saj je neto napoved zaposlovanja za sedem odstotnih točk boljša kot pred tremi meseci.

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2016 pa se je napoved zaposlovanja izboljšala v vseh desetih zajetih gospodarskih panogah. O največji rasti zaposlitvenih možnosti poročajo delodajalci iz gradbene panoge, saj je njihova tokratna napoved zaposlovanja kar za 29 odstotnih točk boljša od tiste v enakem obdobju lani. Opazna je tudi rast zaposlitvenih možnosti v panogi trgovine na debelo in drobno, in sicer za 16 odstotnih točk, ter v proizvodni panogi za 14 odstotnih točk.

V katerem delu Slovenije bo največ zaposlitev

Kot kaže raziskava, delodajalci v vseh štirih slovenskih regijah pričakujejo, da bodo priložnosti za zaposlitev ugodne. Regije poročajo o naslednji napovedi zaposlovanja:

  • osrednja regija (Osrednje-slovenska, Gorenjska, Zasavska regija): +19 odstotkov,
  • jugozahodna regija (Notranjsko-kraška, Goriška, Obalno-kraška regija): +18 odstotkov,
  • jugovzhodna regija (Spodnjeposavska in jugovzhodna regija): +14 odstotkov,
  • severovzhodna regija (Pomurska, Podravska, Koroška, Savinjska regija): +13 odstotkov.

Največ novih zaposlitev bo v prihodnjih treh mesecih v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in v Zasavju. | Foto: Thinkstock Največ novih zaposlitev bo v prihodnjih treh mesecih v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in v Zasavju. Foto: Thinkstock

Obeti so pozitivni za vsa podjetja, ne glede na velikost. Največ bo zaposlovanja v velikih podjetjih, ki imajo več kot 250 zaposlenih (+32 odstotkov).

Slovenija v skupini, kjer bo zaposlovanja največ

 | Foto: O najmočnejših napovedih zaposlovanja za prvo četrtletje 2017 poročajo delodajalci v Tajvanu, Indiji, na Japonskem, Madžarskem in v Sloveniji, o najšibkejših napovedih zaposlovanja pa tokrat poročajo delodajalci iz Brazilije, Švice in Italije.

Globalna raziskava, ki meri napoved zaposlovanja za obdobje od januarja do marca 2017, temelji na intervjujih s skoraj 59 tisoč delodajalci po svetu. Delodajalci v 40 od skupaj 43 držav napovedujejo, da bodo v začetku prihajajočega leta zaposlovali v različnem obsegu, in le malo znakov kaže na upočasnitev zaposlitvenega utripa, čeprav je bilo zaradi ameriških ali angleških (brexit) volitev pričakovati drugače.
Ne spreglejte