Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Natisni članek

brezposelnost

Sreda, 18. 5. 2016, 17.40

6 let, 6 mesecev

Kako bi Anja Kopač Mrak rešila brezposelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Anja Kopač Mrak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministrstvo za delo nadaljuje z ukrepi za reševanje brezposelnosti. Medtem ko nekaj programov aktivne politike zaposlovanja že teče, zdaj prihajajo novi programi subvencioniranja – program Zaposli.me ter neformalna izobraževanja in usposabljanja za ranljive skupine in mlade, je povedala ministrica Anja Kopač Mrak.

Kot je na novinarski konferenci poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, skušajo z aktivno politiko zaposlovanja čim bolj aktivno pristopiti k reševanju problema dolgotrajno brezposelnih. 

Vse več je dolgotrajno brezposelnih

Delež dolgotrajno brezposelnih oz. takih, ki so na zavodu za zaposlovanje več kot 12 mesecev, se v celotni strukturi brezposelnih po njenih pojasnilih povečuje, problematičnih je okoli 50 odstotkov brezposelnih. Tako evropska sredstva namenjajo predvsem za reševanje tega problema.

"Resnično se trudimo. Letos je za aktivno politiko zaposlovanja namenjenih sto milijonov evrov, od tega 59 milijonov evrov iz evropskega socialnega sklada," je poudarila ministrica in dodala, da je aktivna politika zaposlovanja odvisna od evropskih sredstev, zato je zelo pomembno, da je ministrstvo pri tem uspešno.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad letos že potrdila programe Prvi izziv, Usposabljanje na delovnem mestu, Pripravništvo na področju socialnega varstva, Izvajanje storitev za brezposelne, druge iskalce zaposlitve in delodajalce ter Krepitev svetovalnega dela z mladimi na zavodu za zaposlovanje.

Prihajajo novi programi subvencionirana

Danes je ministrstvo po ministričinih pojasnilih dobilo soglasje za še tri pomembne programe subvencioniranja. Gre za 34 milijonov evrov vreden program spodbujanja zaposlovanja Zaposli.me, s katerim bodo spodbudili zaposlovanje brezposelnih, ki bi se zaposlili za polni delovni čas za najmanj 12 mesecev.

Poleg tega bodo v naslednjih dneh pripravili razpisa za neformalno izobraževanje in usposabljanje za ranljive skupine (v letih 2016 in 2017 je skupno predvidenih 5,4 milijona evrov subvencij) ter neformalno izobraževanje in usposabljanje za mlade (v letih 2016 in 2017 je predvidenih 1,4 milijona evrov subvencij).

Ministrstvo skuša zaposlovanje spodbuditi tudi z integralnimi sredstvi. Tako skupaj z gospodarskim ministrstvom in Spiritom izvajajo program Spodbujanje ženskega podjetništva, skupaj z ministrstvom za izobraževanje, medpodjetniškimi centri in ljudskimi univerzami program Zmorem, ker znam, teče tudi program Pripravništvo za mlade iskalce prve zaposlitve.

služba zaposlitev iskanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ministrica je ob tem spomnila tudi na prejšnji teden na vladi potrjen izvedbeni načrt jamstva za mlade za obdobje 2016–2020. Za to bo namenjenih približno 300 milijonov evrov, predvidenih pa je 15 različnih ukrepov: devet preventivnih, ki so namenjeni šolajoči mladini, in šest ukrepov, namenjenih mladim po končanju šolanja, ki sodijo med iskalce zaposlitve.

Kopač Mrakova je ob tem poudarila, da se razmere na trgu dela izboljšujejo. Aprila je bilo na zavodu prijavljenih 105.453 brezposelnih ali 8,2 odstotka manj kot aprila lani. Ob trendu upadanja na ministrstvu pričakujejo, da bo število brezposelnih v prihodnjih mesecih padlo pod sto tisoč.

Spomnila je tudi, da je v javni obravnavi dokument Za dostojno delo, namenjen zmanjševanju prekarnosti na trgu dela. "Verjamemo, da ne moremo reševati problema trga dela samo s prožnostjo, ampak je treba poiskati pravo razmerje med varnostjo in prožnostjo," je dejala ministrica, ki verjame, da bodo v socialnem dialogu našli najboljšo mogočo rešitev.

Paket sprememb zakonodaje, ki je vključen v Dostojno delo, naj bi bil na vladi najpozneje do septembra, je še povedala Kopač Mrakova.

Ne spreglejte