Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
10. 2. 2017,
7.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Natisni članek

FURS samostojni podjetnik dohodnina

Petek, 10. 2. 2017, 7.26

6 let, 6 mesecev

Kaj se v letu 2017 spreminja za samostojne podjetnike?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Računalnik, delo, pisarna, dom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Novo koledarsko leto je samostojnim podjetnikom prineslo dve pomembni spremembi: višjo zavarovalno osnovo in pet dni več časa za plačilo prispevkov.

V zadnjih letih se je število samostojnih podjetnikov, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi normiranih stroškov, skoraj podvojilo. Ob koncu leta 2016 je bilo v Sloveniji skoraj sto tisoč samostojnih podjetnikov, od tega nekaj več kot 34 tisoč t. i. "normirancev", ob koncu leta 2014 pa le nekaj več kot 18 tisoč.

Višji minimalni prispevki in več časa za plačilo

Zavarovalna osnova za izračun minimalnih socialnih prispevkov bo po novem 902,42 evra. | Foto: Zavarovalna osnova za izračun minimalnih socialnih prispevkov bo po novem 902,42 evra.

Januarja se je spremenila višina minimalnih prispevkov. Ti so izračunani na podlagi zadnje znane povprečne plače (2015), preračunane na en mesec.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da najnižja osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost v letu 2016 znaša 56 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače, preračunane na mesec, in se do leta 2018 vsako leto povečuje za dva odstotka, dokler ne doseže 60 odstotkov. To velja za vse prispevke, razen zdravstvenih, pri katerih najnižja osnova že zdaj znaša 60 odstotkov.

Tako v letu 2017 najnižja zavarovalna osnova znaša 58 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače, ki je leta 2015 znašala 1.555,89 evra, zato bo najnižja osnova 902,42 evra, kar je 31,12 evra več kot ob koncu lanskega leta. Podatek za leto 2016 bo znan aprila 2017.

Za januar (in nadaljnje mesece) je davčni urad sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost in ga bo zavezancem vsak mesec vročil prek portala eDavki najkasneje do 10. v mesecu.

Če obrazca ni, ga izpolnite sami

Do konca marca morate oddati letno poročilo. | Foto: Thinkstock Do konca marca morate oddati letno poročilo. Foto: Thinkstock Če podatki v predizpolnjenem obrazcu niso pravilni in/ali popolni ali če davčni organ v sistem eDavki ni odložil predizpolnjenega obračuna prispevkov za socialno varnost, mora zavezanec to storiti najkasneje do 15. v mesecu, prispevke pa mora plačati najkasneje do 20. v mesecu (za pretekli mesec).

Zavezanec bo moral sam v obračunu prispevkov za socialno varnost posredovati morebitne spremembe osnov, ki bi bile posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust), ali če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove.

Kaj je razlika med "običajnim" in "norimiranim" s. p.?

Razlika med "običajnim" in "normiranim" samostojnim podjetnikom je v ugotavljanju davčne osnove. | Foto: STA , Razlika med "običajnim" in "normiranim" samostojnim podjetnikom je v ugotavljanju davčne osnove. Foto: STA , Razlika je v ugotavljanju davčne osnove.  Pri "običajnem" s. p. se davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Smiseln je za tiste, ki imajo proizvodno dejavnost s stroji, trgovino, avtoprevozništvo ipd. in veliko nabavljajo, investirajo.

"Normiran" s. p. je primernejši za tiste, ki majo storitvene dejavnosti – intelektualne, umetniške, novinarske, odvetniške, računovodske, zdravstvene ipd. in pri svoji dejavnosti nimajo visokih stroškov z nabavo materiala in blaga. Njihovi letni prihodki ne smejo presegati 50 tisoč evrov oziroma v nekaterih primerih sto tisoč evrov.

"Normirancem" se prizna 80 odstotkov stroškov od prihodkov, 20 odstotkov pa se obdavči po 20-odstotni stopnji.

Primer:

Predvideni prihodki: 20 tisoč evrov

Normirani stroški 80 %: 16 tisoč evrov

Osnova za izračun akontacije: 4 tisoč evrov

Akontacija dohodnine: 800 evrov

Mesečni obrok dohodnine: 66,66 evra

Kdo bo imel predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost?

To so:
- samozaposlene osebe,
- družbeniki,
- zavezanci, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic (t. i. popoldanci),
- kmečki zavarovanci (obvezno in prostovoljno vključeni v obvezno socialno zavarovanje),
- prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti.

Za preostale zavarovance (osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, kmete, prostovoljno vključene v obvezno socialno zavarovanje, osebe, ki opravljajo versko službo) bo predizpolnjen obračun za socialno varnost na voljo od januarja 2018.

Novost je tudi znižanje stroškov izvršbe Finančne uprave. Po novem bodo stroški izdaje sklepa znašali deset evrov (prej 25 evrov), manj pa bo treba plačati tudi za sklep o davčni izvršbi na nepremičnine. Ta bo po novem znašal 50 evrov (prej 75 evrov).

Samostrojni podjetniki infografika | Foto:

Ne pozabite na oddajo letnega poročila

Če je vaša letna akontacija dohodnine višja od 400 evrov, potem morate plačevati mesečne obroke, v nasprotnem primeru bi jih plačevali vsake tri mesece.

Do 31. marca imate čas, da oddate obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za preteklo leto.

Če je bil v preteklem letu znesek obračunane dohodne na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, morate razliko doplačati pri prvem naslednjem obroku. Razliko prištejete k mesečnemu znesku obroka akontacije dohodnine za marec.

Če pa ste v preteklem letu plačali več, kot je bilo obračunane dohodnine, pa vam bo davčni urad dohodnino vrnil v 30 dneh od predložitve davčnega obračuna.

Ne spreglejte