Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
12.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razgovor moda oblačila

Torek, 19. 5. 2015, 12.06

7 let, 2 meseca

Kaj obleči za razgovor za službo? Pozabite na kavbojke in minikrila!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi vtis naredimo, še preden zares odpremo usta, zato je poleg naših izkušenj, znanja, govorice telesa in pripravljenosti na delo videz prav tako pomemben dejavnik uspešnega razgovora za službo.

Ne glede na to, za kakšno vrsto dela se prijavljamo, je vedno pomembno, da na razgovor pridemo urejeni, s čistimi in zlikanimi oblačili, sveže opranimi lasmi in urejenimi nohti. Pred vsakim razgovorom se je dobro pozanimati tudi o politiki oblačenja, ki jo imajo v podjetju. Že s tem pokažete, da spadate v določeno delovno okolje, kar naredi vtis na bodočega delodajalca. Nekaj nasvetov, na kaj biti pozorni, ko se oblečete za na razgovor, z vami deli stilistka, maskerka in vizažistka Petra Fröhlich.

Primerna oblačila za razgovor za ženske: pozabite živalske vzorce in vrtoglave pete, izberite umirjen hlačni kostim ali krilo do kolen

Ne glede na to, za kakšno delo se potegujete, nikoli ni primerno, da na razgovor pridete v minikrilu, z globokim dekoltejem, v prosojni bluzi, mrežastih nogavicah in v živopisanih oblačilih. Prav tako nikakor ne posegajte po leopardjih in drugih živalskih vzorcih, saj so lahko hitro videti ceneno, ne glede na trend.

S klasičnim kostimom, pa naj gre za hlačni kostim ali krilo s suknjičem, ne boste nikoli zgrešile, svetuje stilistka. Tega kombinirate z belo ali barvno bluzo. Če se potegujete za delo v pisarni, banki, zavarovalnici, državni službi ali na ministrstvu in podobnih visokih položajih, naj bo krilo najmanj v višini kolen ali čez kolena, po poslovnem bontonu pa so obvezne tudi hlačne nogavice v kožni barvi.

Svojo garderobo lahko popestrite s kakšnim svilenim šalom v nevtralnih, pastelnih barvah ali kosom nakita, ki ni preveč izstopajoč. Če gre za razgovor v svobodnejših poklicih v svetu mode, v prodaji oblačil ali v umetnosti, pa si lahko privoščite malo več svobode, bolj modna oblačila, vendar še vedno v skladu s kodeksi oblačenja, omenjenimi zgoraj, svetuje stilistka Petra. Na splošno velja, da naj bi bila oblačila za razgovor umirjena, v črni, temnomodri ali rjavi barvi, bluze pa so lahko v beli ali drugih barvah. Čevlji naj bodo čisti, ne preveč ponošeni in naj nimajo previsoke pete.

Pričeska naj bo urejena, lahko je tudi počesana z obraza ali speta v čop oz. figo. Ne pozabite na urejene nohte, ki pa naj bodo krajši in nevtralnih barv ali namazani s prozornim lakom, izogibajte se umetnim nohtom z raznimi poslikavami, saj bi lahko delodajalec presodil, da s takimi nohti ne morete opravljati svojega dela, sploh če to zahteva tudi nekaj lažjega fizičnega dela.

Z ličili ne pretiravajte, oči lahko zasenčite v toplih, rjavih in bež mat tonih, ustnice pa naj bodo čim bolj nevtralno obarvane – raje s šminko kot s svetlečim glosom.

Primerna oblačila za razgovor za moške: pozabite na kavbojke in si uredite brado

Če gre za kakršnokoli delo s strankami, v banki, pisarni, zavarovalnici, sploh pa za vodilni in menedžerki položaj, je za moškega najprimernejša klasična črna poslovna obleka s kravato in belo srajco. Kravata naj bo umirjenih barv, obleka pa je lahko tudi v temnosivi ali temnomodri barvi, svetuje stilistka.

Čevlji naj bodo elegantni in čisti v barvi obleke, prav tako nogavice, dodate pa lahko tudi uro. Lasje naj bodo čisti in sveže postriženi, na pozabite si urediti niti nohtov, glede na to, da se boste z bodočim delodajalcem rokovali, pa z uporabo kreme za roke poskrbite, da bodo vaše roke prijetne in mehke. Ne pretiravajte z vodico po britju in posrbite, da bo vaš zadah prijeten.

V svobodnejših poklicih lahko namesto klasične obleke oblečete dolge hlače, ki naj ne bodo iz džinsa, srajco s puloverjem ali brezrokavnikom in pa športni suknjič. Najboljše je, da se popolnoma obrijete, če pa nosite dolgo brado, si jo pristrizite čisto na kratko in uredite, da ne boste zaraščeni tudi po vratu.

Ne spreglejte