Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
9.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Vzajemna Vzajemna mladi služba

Torek, 16. 10. 2018, 9.35

2 meseca, 1 teden

Kaj delodajalec najprej opazi na službenem razgovoru?

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

S prvo službo pridejo nove oblike odgovornosti, s katerimi se v tolikšni meri do zdaj še nisi srečal. Ko študent zaključi predavanja in zagrabi prvo resno službo, s tem mine tudi študentsko življenje. Zabav je vse manj ali pa jih sploh več ni, večeri so zmeraj krajši in jutra vedno bolj zgodnja. Vzajemna je skupaj z modno blogerko Lepo afno in stand up komikom Gašperjem Bergantom pripravila nekaj nasvetov za začetek uspešne kariere.

Eden izmed pomembnejših korakov na poti iskanja zaposlitve, če ne najpomembnejši, je zagotovo razgovor za službo.  | Foto: Eden izmed pomembnejših korakov na poti iskanja zaposlitve, če ne najpomembnejši, je zagotovo razgovor za službo.

Priljubljena modna blogerka Lea Filipović in stand up komik Gašper Bergant opravljata svojo sanjsko službo in sta pred kratkim dopolnila 26 let. Zato bosta s svojim znanjem in izkušnjami skupaj z Vzajemno opogumila mlade, ki so izgubili status študenta ali dopolnili 26 let, naj posežejo po svoji sanjski karieri. Poleg tega pa je Vzajemna za mlade pripravila še najugodnejše dopolnilno zavarovanje - da se ti mirno lahko posvetijo svojim kariernim strastem.

"Spedenaj si gud šiht in hudo nagrado"

Vzajemna skupaj z modno blogerko Lepo afno in stand up komikom Gašperjem Bergantom vsak teden na strani https://odrasel.si/ objavi nov video z nagradnim vprašanjem, kjer mladi na zabaven način usvajajo znanje in predvsem pridobivajo pogum za prvi razgovor in zalet za uspešno kariero.

V aktualnem videu se je Lepa afna pogovarjala z Markom Filejem, soustanoviteljem podjetja Sportyco, o tem, kaj kot delodajalec najprej opazi pri iskalcih zaposlitve. Odkrito ga je vprašala, kaj ga prepriča, da te zaposli.

Poglej video, da izveš odgovor, s katerim lahko obvladaš nagrado in top šiht!

Nagradna igra

Kaj prepriča šefa, da te zaposli?

a) Izvirnost.

b) Kimanje.

Glasuj za pravi odgovor in osvoji lepo nagrado!

Nagrade:

  • 1x Slušalka JBL Reflect Contour 2 BT
  • 2x Zavarovanje Tujina Multitrip
  • 5x Spedenana majica

Kaj šteje največ?

So lastnosti, ki jih delodajalci cenijo pri vseh zaposlenih, ne glede na to, na katerem področju delate. Ne glede na to, ali službo še vedno iščete ali pa ste delo že dobili in se na vse pretege trudite izkazati po najboljših močeh - vedno obstajajo pristopi in razmišljanja, ki pritegnejo vsakega delodajalca. Kateri so ti pristopi in kaj se ne glede na izkušnje ceni pri delavcu?

1. Energija

Ljudje se nezavedno povežemo z ljudmi, ki od sebe izžarevajo pozitivno energijo, so polni energije in optimistični glede svoje kariere. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo, je, da bodite entuziastični! Veselite se pozicije, ki vam je ponujena, saj boste tako tudi prepričali delodajalca, da vas delo zanima in ste prava oseba za zapolnitev tega delovnega mesta in sprejem k njim.

2. Sposobnost učenja

Prepričajte svojega delodajalca, da ste se pripravljeni naučiti nekaj novega. Pomembno je, da se je zaposleni sposoben učiti iz lastnih negativnih izkušenj in prenesti te izkušnje v prihodnje situacije. Na razgovorih oziroma na letnih sestankih med nadrejenim in zaposlenim bo delodajalec to sposobnost poskušal ugotoviti z vprašanji, kot so: "Kaj ste se naučili iz preteklih napak? Katere so vaše šibke točke?"

Tvoj življenjepis in spremno pismo sta bila ravno dovolj zanimiva in informativna, da te je kadrovik povabil na razgovor. Tam pa je treba dokazati, da si res primeren in sposoben opravljati delo. Takrat je čas, da zablestiš v polnem sijaju. Si pripravljen? | Foto: Tvoj življenjepis in spremno pismo sta bila ravno dovolj zanimiva in informativna, da te je kadrovik povabil na razgovor. Tam pa je treba dokazati, da si res primeren in sposoben opravljati delo. Takrat je čas, da zablestiš v polnem sijaju. Si pripravljen?

3. Ambicioznost

Ambiciozna oseba pride na razgovor pripravljena in za razpisano delovno mesto pokaže veliko interesa. Nekdo, ki bi rad strokovno rasel in napredoval, je na dolgi rok dober kader tudi za podjetje, saj bo vanj vložil dobro delo in trud, ter konec koncev - prinesel dobre rezultate.

4. Radovednost

Že Radovedni Taček nas je učil radovednosti in vedno znova smo ugotavljali, da je radovednost lepa čednost. Na razgovorih postavlja takšna oseba inteligentna vprašanja o ozadju in kulturi podjetja, prav tako pa jo natančneje zanimajo delovne naloge za delo, na katerega se prijavlja. Kako pridemo do inteligentnih vprašanj? Splošno znano je, da če zadeve ne poznamo, ne vemo niti, kaj bi vprašali, če pa se pred razgovorom pozanimate o podjetju in si ustvarite svoje mnenje, si lahko vprašanja predhodno tudi pripravite.

5. Odločnost/pogum

Delodajalci radi vidijo, da so njihovi zaposleni odločni in trdno verjamejo v odločitve, ki jih sprejemajo. Še bolj pa spoštujejo dejstvo, da delavec vsako odločitev argumentira in jo zna "prodati". Poleg pozitivnih učinkov je treba pretehtati tudi negativne posledice in na podlagi tega mora biti zaposleni sposoben reči bobu bob.

6. Skromnost in ponižnost

Skromnost bo najbolj zaželena pri delu v timu – skromna oseba bo zlahka zamenjala "jaz" z "mi" in uspehe pripisovala ekipi, ne posamezniku. Znala bo odgovarjati za posledice dejanj in napake, ki jih je storila v preteklosti.

7. Borbenost

Ko govorimo o borbi, nimamo v mislih nožev, mečev in sablje, temveč mislimo kombinacijo truda, etike, nastopa in strasti. Trudite se vedno znova učiti novih stvari, pa četudi to pomeni, da boste morali starejše kolege vprašati za pomoč in mnenje. Vse za to, da boste sčasoma postali boljši in boste napredovali.

8. Optimizem

Ni treba pretiravati, saj lahko pretiran optimizem kmalu preraste v zelo motečo lastnost, temveč je tako v življenjepisu, na razgovoru ali na delovnem mestu dovolj, če pokažete določeno mero pozitive, smeha, prave energije in komunikacije, kar omogoča normalno funkcioniranje z drugimi sodelavci. Prav tako je zaželeno, da oseba ni konfliktna, če pa že pride do sporov, se od nje pričakuje, da bo znala konflikte rešiti vključno z vzrokom, ki je do njega privedel.

9. Odgovornost

Delodajalci in sodelavci zelo cenijo dejstvo, da se na vas lahko zanesejo, hkrati pa jim ta lastnost pove, kaj lahko od vas pričakujejo. Za začetek pokažite odgovornost in zanesljivost s točnimi prihodi v službo in na sestanke, s pravočasno prijavo na delovno mesto, z držanjem besede.

10. Spoštljivost

Na razgovoru za službo vas bodo zanesljivo vprašali, zakaj zapuščate staro delovno mesto. Bodite odprtih misli, iskreni, temveč nikoli žaljivi do nekdanjega delodajalca. Lahko priznate, da je med vami in delodajalcem prihajalo do konfliktov, temveč vseeno ohranite določeno mero spoštovanja do osebe, ki vam je izplačevala mesečne prihodke.


Si ostal brez statusa študenta ali dijaka? Se prijavljaš na zavod za zaposlovanje?

Zakaj potrebuješ dopolnilno zavarovanje?

Ker ti osnovno zdravstveno zavarovanje v večini primerov krije le del stroškov zdravstvenih storitev, preostalo pa je treba (drago) doplačati. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ti krije razliko ali del razlike stroškov do polne vrednosti standarda zdravstvenih in z njimi povezanih storitev nad deležem, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zapleteno?

To pomeni, da moraš, če zboliš oziroma se poškoduješ in potrebuješ zdravniško pomoč, brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja del stroškov zdravstvenih storitev plačati kar iz svojega žepa. Bedno. Kot da že nesreča ni dovolj, te doleti še dodatni strošek!

Rešitev

S sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ti Vzajemna krije vsa ta doplačila.

Pri Vzajemni pa so posebej za mlade pripravili tudi dva uporabna priročnika:

  1. V sodelovanju s partnerjem MojeDelo.com so pri Vzajemni pripravili brezplačen priročnik MojePrvoDelo, s katerim se boste lažje pripravili za svojo prvo službo.
  2. Na zaposlitvenih intervjujih boš verjetno kdaj reševal psihometrične teste in teste uporabniških znanj. Na podlagi njih se bo delodajalec odločal, ali te zaposli ali ne. Ker pri Vzajemni hočejo, da tam zablestiš v polnem sijaju, so zate pripravili posebno kodo, s katero lahko testa rešiš brezplačno. Pohiti, na voljo sta do 31. oktobra 2018.

Preberite tudi:

Gašper Bergant Vzajemna
Trendi Naj te Lepa Afna in Gašper Bergant pripravita na prvo službo
Ne spreglejte