Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
12.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Moja služba delo znanje Adecco

Torek, 17. 1. 2017, 12.36

7 let, 2 meseca

Dobro znanje kadrov v Sloveniji prezrto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
učiteljica služba kemija šola | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija ima dovolj znanja, a ga ne zna izkoristiti. To je pokazala izdaja Globalnega indeksa konkurenčnosti talentov, na katerem se je Slovenija med 118 državami uvrstila na 27. mesto.

"Znanje imamo, a ga ne znamo izkoristiti, znanje brez izkoristka pa ni veliko vredno," je uvrstitev Slovenije komentiral direktor družbe Adecco Slovenija Miro Smrekar.

Letošnja tema je bila Talent in tehnologija: Oblikovanje prihodnosti dela. Poročilo raziskuje posledice tehnoloških sprememb na konkurenčnost talentov ter razkriva, da, medtem ko se delovna mesta na vseh ravneh še naprej nadomeščajo s stroji, tehnologija ustvarja tudi nove priložnosti.

Skrajni čas, da se Slovenija usmeri v prihodnost

Kot je pojasnil Smrekar, indeks temelji na šestih stebrih, Slovenija pa se je v stebru poklicnih in tehničnih veščin uvrstila na 15 mesto. Raziskava sicer po njegovih besedah prihaja v pravem trenutku za Slovenijo, saj smo se v preteklih letih ukvarjali predvsem s post kriznimi ukrepi in reševanjem tedaj nastalih situacij, zdaj pa je po njegovem skrajni čas, da se usmerimo v prihodnost.

V Sloveniji smo očitno v izobraževalno tehnološkem smislu naprednejši kot pa v podjetništvu, sodelovanju med različnimi institucijami ter tudi pri sodelovanju med samimi podjetji, je izpostavil Smrekar.

Na vrhu lestvice Švica in Singapur

Na vrhu lestvice so sicer bogate države, jih je pa šest od desetih majhnih, kar kaže, da ni pomembna velikost, temveč kakovost, ki jo lahko nudimo, meni Smrekar.

Prvi dve mesti na lestvici pripadata Švici in Singapurju, tretja je Velika Britanija, četrte pa so ZDA. V prvi deseterici so tudi Švedska, Danska, Finska in Norveška.

Globalni indeks vsako leto izračuna podjetniška izobraževalna ustanova Insead v sodelovanju z Adecco Skupino in Capital Leadership Institute of Singapore. Indeks kaže, kako države ustvarjajo, privabijo in zadržujejo talente, obenem pa zagotavlja vir za odločanje o strateškem razvoju za spodbujanje konkurenčnosti talentov.

Ne spreglejte