Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
13. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

trg dela

Torek, 13. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

14 odstotkov slovenskih delodajalcev še letos načrtuje rast zaposlovanja

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Gradbišče | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Med oktobrom in decembrom 14 odstotkov slovenskih delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, kaže raziskava agencije za delo Manpower.

Raziskava slovenskim delodajalcem med oktobrom in decembrom napoveduje najmočnejše zaposlitvene obete od začetka izvajanje raziskave leta 2011. Glede na izsledke raziskave 14 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, šest odstotkov delodajalcev načrtuje upad zaposlovanja, 77 odstotkov izmed 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, pa sprememb v zaposlitveni strukturi v obdobju med oktobrom in decembrom 2016 ne predvideva.

"V splošnem več kot sedem od desetih delodajalcev pričakuje, da se struktura zaposlovanja v njihovem podjetju ne bo spremenila, tako slovenski trg dela ponovno pričakuje stabilnost. Vendar so v primerjavi z letošnjimi in preteklimi napovedmi odstotki delodajalcev z izraženo enako ravnijo zaposlenih nekoliko nižji v korist napovedim dodatnega zaposlovanja," je o pričakovanjih pri zaposlitvah dejal izvršni direktor Manpower Rudi Čebulj.

Če raziskavo primerjamo z enakim obdobjem lani, je napoved zaposlovanja izboljšana za pet odstotkov. Največ zaposlovanja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2015 je predvidenega v gradbeni panogi, in sicer 22 odstotkov.

Delodajalci iz vse Slovenije pričakujejo zaposlovanje po celotni Sloveniji, največ pa v osrednji regiji.

Raziskava kaže, da 14 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja. | Foto: Thinkstock Raziskava kaže, da 14 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja. Foto: Thinkstock

Rezultati napovedi zaposlovanja za zadnje četrtletje 2016 razkrivajo:

• Z upoštevanjem sezonskih nihanj neto napoved zaposlovanja znaša +11 odstotkov.

• V prihodnjih treh mesecih delodajalci v devetih od desetih gospodarskih panog v vseh štirih slovenskih regijah in vseh kategorijah podjetij ne glede na velikost pričakujejo rast zaposlitvenih možnosti.

• V štirih panogah delodajalci predvidevajo najmočnejše zaposlitvene priložnosti od začetka izvajanja raziskave pred šestimi leti, te so: proizvodnja, gradbeništvo, panoga gostinstva in hotelirstva ter panoga javne uprave in socialnih storitev.

• Delodajalci najmočnejši trg dela napovedujejo v osrednji regiji ter v velikih podjetjih, kjer delodajalci oddajajo svojo najboljšo napoved zaposlovanja od začetka izvajanja raziskave v Sloveniji.

Manpowerjeva raziskava napovedi zaposlovanja se izvaja četrtletno z namenom izmeriti predvidevanja delodajalcev o rasti ali upadu števila zaposlenih za prihajajoče četrtletje.
Ne spreglejte