Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
19.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlovanje brezposelnost

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 19.58

6 let, 7 mesecev

Zaposlitvene agencije rastejo kot gobe po dežju

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petina delodajalcev v Sloveniji ima kljub 116 tisoč brezposelnim osebam še vedno težave z iskanjem ustreznega kadra. Po pomoč se obračajo na zaposlitvene agencije, te pa na račun krize dobro služijo.

V Sloveniji se z iskanjem delovne sile ukvarja 191 podjetij. Samo v prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo po podatkih poslovnega imenika bizi.si ustanovljenih 24 novih zaposlitvenih agencij, kar pomeni 240-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Ponujajo predvsem najem delavcev ter iskanje in selekcijo kadra.

"V mnogo primerih gre za to, da določeno podjetje pridobi večje enkratno naročilo oziroma se v nekaterih obdobjih vsakokratno pojavi novo povpraševanje na trgu. Podjetje se mora temu primerno hitro prilagoditi in to jim omogočimo mi," pojasni vodja razvoja poslovanja v podjetju Trenkwalder Alenka Kraljič in dodaja, da k temu spadajo tudi značilna sezonska in najrazličnejša projektna dela.

Delodajalcem priskočijo na pomoč tudi v primeru bolniških in porodniških odsotnosti ali ob drugih nepredvidenih prenehanjih delovnih razmerij. Trenutno v obliki rednega delovnega razmerja zaposlujejo več kot 800 delavcev v najrazličnejših gospodarskih panogah. "Pretežen delež zaposlitev je za določen čas, a se trend zaposlovanja za nedoločen čas povečuje," še poudarja Kraljičeva.

Adecco rekorder po prihodkih, dobičku in številu zaposlenih Daleč največ prihodkov je v lanskem letu ustvarila slovenska podružnica velike mednarodne skupine Adecco, Adecco H. R. S široko mrežo poslovalnic po vsej Sloveniji in s hitrim odzivom so dosegli 10-odstotno rast prihodkov, znašali so 45,5 milijona evrov. Tudi njihov dobiček, ki znaša 1,12 milijona evrov, močno presega dobičkonosnost preostalih agencij.

"Adecco je vodilno svetovno podjetje za zaposlovanje in to odraža tržni delež v Sloveniji, posledično tudi dobiček. Dobiček po odstotkih bistveno ne odstopa od preostalih vodilnih v panogi. Družbo med drugim odlikujejo dolga tradicija na slovenskem trgu dela, dober sistem upravljanja, storitve z višjo dodano vrednostjo in ustrezni procesi dela, kar so prepoznali tudi poslovni partnerji, ki nam zaupajo že skoraj 15 let," je dejala vodja trženja v podjetju Viviana Žorž. Večino prihodkov ustvarijo na račun zagotavljanja delavcev. Njihovo število se spreminja, v povprečju pa zaposlujejo okoli 2.100 delavcev.

Z dobrimi 200 tisoč evri dobička ob devetih milijonih evrov prihodkov mu sledi podjetje Naton, s 162 tisoč evri dobička pa podjetje Kariera.

Z desetmilijonskimi prihodki trije največji Z 19,5 milijona evrov prihodkov se za Adeccom uvršča Agencija M servis, ki je predvsem s posredovanjem študentskega dela lani ustvarila 71 tisoč evrov dobička. Več kot 10 milijonov evrov prihodkov so dosegli še pri Trenkwalderju (14,3 milijona evrov) in v podjetju Manpower (14,1 milijona evrov). Obe podružnici vodilnih svetovnih družb na področju storitev zaposlovanja in posredovanja sta ustvarili več kot sto tisoč evrov dobička.

V družbi Manpower poudarjajo, da zaradi prilagodljivosti podjetij in nepredvidljivega gospodarstva delodajalci delavce raje zaposlujejo prek agencij. "Če postane potreba po teh delavcih dolgoročnejša, jih pozneje prezaposlijo v podjetje," je dejala direktorica prodaje Romana Šercelj.

Pravi, da so agencije, ki delo opravljajo v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, zavezane k enaki obravnavi delavcev. "To pomeni, da morajo imeti delavci, ki so zaposleni prek agencije, enake pogoje, kot bi bili zaposleni pri uporabniku. Vendar na trgu naletimo tudi na nelojalno konkurenco, ki storitev najema kadra opravlja pod krinko storitev, s tem pa tudi delavcem ne ponuja enake obravnave ter jih posledično slabše plačuje," opozarja Šercljeva.

Petina delodajalcev ne najde ustreznega kadra Šercljeva še potarna, da se na trgu dela trenutno srečujejo s paradoksom. "Na eni strani imamo veliko brezposelnost, na drugi strani pa po naši raziskavi približno petina delodajalcev ne najde ustreznega kadra. V svetovnem merilu je odstotek takšnih delodajalcev še višji (36 odstotkov). Gre za razkorak med znanji in veščinami, ki jih imajo kandidati, in zahtevami delodajalcev," pojasni Šercljeva. Števila zaposlenih v Manpowerju ne želijo izdati, večina pa jih ima po njihovih navedbah pogodbo za nedoločen čas.

Velike zaposlitvene agencije v bližnji prihodnosti ne pričakujejo bistveno večjega povpraševanja po delovni sili, temveč nadaljevanje obstoječih smernic. Poudarjajo pa, da so napovedi boljše kot v enakem obdobju lani.

V skladu z nedavno sprejetim zakonom o urejanju trga dela, ta zaostruje kriterije za vpis zaposlovalne agencije v register, ki ga potrdi ministrstvo, lahko v Sloveniji v prihodnosti pričakujemo upad števila agencij.

Največ zaposlitvenih podjetij je registriranih v osrednjeslovenski regiji, sledita ji podravska in savinjska regija. Velika večina ima status družbe z omejeno odgovornostjo. V stečaju so lani končale tri zaposlitvene agencije, prav toliko jih je vrata zaprla letos.

Ne spreglejte