SiolNET. Posel danes Bizi
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za kaj imate samostojni podjetniki le še en dan časa?

10

termometer

Računanje
Foto: Thinkstock

V petek, 31. marca, se izteče rok za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2016. Oddati ga morajo vsi samostojni podjetniki, vključno z nosilci osnovne kmetijske in osnove gozdarske dejavnosti. Zavezancev je skoraj sto tisoč. 

Za nekaj manj kot sto tisoč Slovencev je 31. marec pomemben datum. To je namreč zadnji dan za oddajo davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za lansko leto.

Letni obračun ste lahko oddali že od prvega januarja, tisti, ki se tega še niste lotili, pa lahko to storite do 31. marca.

Če je bil v preteklem letu znesek obračunane dohodne na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, morate razliko doplačati pri prvem naslednjem obroku. Razliko prištejete k mesečnemu znesku obroka akontacije dohodnine za marec.

Če ste v preteklem letu plačali več, kot je bilo obračunane dohodnine, pa vam bo davčni urad dohodnino vrnil v 30 dneh od predložitve davčnega obračuna.


Morda vas zanima še:

To so vprašanja, ki jih lahko pričakujete na razgovoru za službo

Kaj naj grem študirat, da bom imel službo in dobro plačo


Številni "normiranci" ga izpolnijo sami

Davčni obračun lahko pripravite s programom Silvester Fineus, ki je na voljo na spletih straneh finančne uprave, oddati pa ga morate v elektronski obliki, in sicer prek sistema eDavki.

Za tiste, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo na podlagi normiranih stroškov (takih je v Sloveniji nekaj več kot 34 tisoč ljudi), je stvar manj zapletena od "običajnih" samostojnih podjetnikov, zato mnogi obračun pripravijo sami.

Če bi se letno poročilo odločili prepustiti računovodskemu servisu, bi vam zaračunali okoli sto evrov.

Na kaj morajo biti pozorni "normiranci"?

Za uporabo Silvester Fineusa potrebujete računalnik z Windowsi. Za uporabo Silvester Fineusa potrebujete računalnik z Windowsi. Foto: Reuters Če ste že med letom skrbno vodili bilanco svoje dejavnosti, vas čaka le nekaj seštevkov in vpisov v bilanco. Za izpolnitev obrazcev prek Silvester Fineusa boste potrebovali računalnik, ki poganja operacijski sistem Windows, saj na OSX (operacijski sistem na računalnikih Apple) ne deluje. Bodite pozorni, da namestite najnovejšo različico programa.

Ob tem potrebujete še elektronski podpis, ki ga že uporabljate pri oddajanju mesečnih obračunov prispevkov.

"Normiranci" morajo izpolniti svojo kartico zavezanca (če obračun oddajajo prvič), nato pa izpolniti obrazec z imenom Obrazec in Prilogo 1.VI-Izračun N.

Pazite, da v letošnjem januarju izdane račune, ki se navezujejo na delo v decembru 2016, prav tako vključite v obračun letnega poročila za lansko leto.

Na spletni strani Fursa je ob Silvester Fineusu na voljo še en program s podobnim imenom. To je Silvester Pelias, ki je namenjen pravnim osebam.

Kaj je razlika med "običajnim" in "norimiranim" s. p.?

Razlika je v ugotavljanju davčne osnove. Pri "običajnem" s. p. se davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Smiseln je za tiste, ki se ukvarjajo s proizvodno dejavnostjo s stroji, s trgovino, z avtoprevozništvom ipd. in veliko kupujejo, investirajo.

"Normiran" s. p. je primernejši za tiste s storitvenimi dejavnostmi, kot so intelektualne, umetniške, novinarske, odvetniške, računovodske, zdravstvene ipd., saj pri svoji dejavnosti nimajo visokih stroškov z nakupom materiala in blaga. Njihovi letni prihodki ne smejo presegati 50 tisoč evrov oziroma v nekaterih primerih sto tisoč evrov.

"Normirancem" se prizna 80 odstotkov stroškov od prihodkov, 20 odstotkov pa se obdavči po 20-odstotni stopnji.

Od letos novost tudi predizpolnjen obrazec za mesečne prispevke

Minimalni mesečni prispevki so se z začetkom letošnjega leta zvišali. Minimalni mesečni prispevki so se z začetkom letošnjega leta zvišali. Januarja se je spremenila višina minimalnih prispevkov. Ti so izračunani na podlagi zadnje znane povprečne plače (2015), preračunane na en mesec.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da najnižja osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost v letu 2016 znaša 56 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače, preračunane na mesec, in se do leta 2018 vsako leto povečuje za dva odstotka, dokler ne doseže 60 odstotkov. To velja za vse prispevke, razen zdravstvenih, pri katerih najnižja osnova že zdaj znaša 60 odstotkov.

V letu 2017 tako najnižja zavarovalna osnova znaša 58 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače, ki je leta 2015 znašala 1.555,89 evra, zato bo najnižja osnova 902,42 evra, kar je 31,12 evra več kot ob koncu lanskega leta. Podatek za leto 2016 bo znan aprila 2017.

Za januar (in nadaljnje mesece) je davčni urad sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost, ki ga bo zavezancem vsak mesec vročil prek portala eDavki najkasneje do 10. v mesecu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin