Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 13.18

6 let, 6 mesecev

Tina Maze slovenskim zlatarjem pomaga do milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih bizi.si je 25 najuspešnejših zlatarjev lani ustvarilo 53,3 milijona evrov prihodkov, od tega so večino ustvarila top 3 podjetja z lestvice: Zlatarna Celje, Malalan in Zlatarstvo Močnik.

Na vrh lestvice najuspešnejših slovenskih zlatarn v letu 2013 se po prihodkih uvrščajo podjetja Zlatarna Celje, Malalan in Zlatarstvo Močnik. Lani so tri najvišje uvrščena podjetja skupaj ustvarila 46,8 milijona evrov prihodkov. To je kar 88 odstotkov vseh prihodkov, ki jih je lani ustvarila petindvajseterica najuspešnejših zlatarn. Med zlatarji je sicer trenutno aktivnih 155 podjetij, ki so v poslovni imenik bizi.si vpisani pod dejavnost proizvodnje nakita in podobnih izdelkov.

Poslovno leto je z dobičkom zaključilo 20 podjetij z lestvice, pet podjetij je leta 2013 poslovalo z izgubo.

Zlatarna Celje z največ prihodki, koliko jim pri tem pomaga Tina Maze? V Zlatarni Celje, ki velja za največje slovensko zlatarsko podjetje, so leta 2013 ustvarili 41,9 milijona evrov prihodkov, kar je približno 10 milijonov manj kot v letu 2012. Za padec krivijo predvsem manjše povpraševanje po naložbenem zlatu in njegovem padcu cene, nam je povedal Jure Cekuta mlajši, vodja marketinga v celjski zlatarni.

"Izguba v letu 2012 je rezultat odpisov nekaterih terjatev iz preteklih let. Dobiček se brez upoštevanja odpisov ni kaj veliko spreminjal," pa komentira predlanski izpad dobička za kar 1,6 milijona evrov.

Podjetje s 170-letno tradicijo ima razvejano prodajno mrežo, saj ima poslovalnice v 23 krajih po Sloveniji, na tujem pa so prisotni na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Bolgariji. V drugih državah naredijo približno polovico realizacije zlatega in srebrnega nakita.

Tina Maze pripomore k prepoznavnosti nakita doma in v tujini Zlatarna Celje uspešno sodeluje z našo najboljšo alpsko smučarko Tino Maze, ki so jo pred leti povabili k sodelovanju. Kot pravijo v Celju, so z linijo Lencia, katere obraz je Mazejeva, presegli pričakovanja in začetno sodelovanje spremenili v dolgoročno zasnovan projekt. Do zdaj so razvili že osem skupnih kolekcij, v vsak kos nakita je vgraviran smučarkin podpis.

"S Tino Maze smo edini proizvajalec nakita, ki imamo svetovno prvakinjo in skupno zmagovalko svetovnega pokala z največjim zbranim številom točk v zgodovini," se pohvalijo v Zlatarni Celje. "Vsekakor Tina pripomore k boljši prepoznavnosti naše blagovne znamke Lencia doma kot tudi v tujini."

Z največ dobička se lahko pohvalijo pri Malalanu Čeprav je Zlatarni Celje v primerjavi z letom 2012, ko so imeli kar 1,6-milijonski primanjkljaj, lani uspelo popraviti dobiček na dobrih 57 tisočakov, na lestvici bizi.si po dobičku prednjači podjetje Malalan.

Družinska draguljarna s 64-letno tradicijo je v letu 2013 ustvarila dobrih 96 tisočakov dobička, kar je približno 2.000 evrov več kot leto prej. V enem letu jim je uspelo popraviti tudi prihodke, ki so se z 2,4 milijona evrov dvignili na dobre 3 milijone.

Na tretjem mestu po prihodkih in dobičku Zlatarstvo Močnik Na tretjem mestu tako po prihodkih kot po dobičku je Zlatarstvo Močnik. Podjetje, ki ima skupno pet zlatarn v Ljubljani in v Mariboru, je sicer v lanskem letu poslovalo slabše kot leto prej. Leta 2012 so ustvarili 2,8 milijona evrov prihodkov in 75 tisočakov dobička, leta 2013 pa 1,8 milijona evrov prihodkov in 29 tisočakov dobička.

V osrednjeslovenski regiji največ, na Notranjsko-Kraškem najmanj zlatarn Največ aktivnih podjetjih iz panoge je registriranih v osrednjeslovenski, savinjski in podravski, najmanj zlatarjev, vpisanih v poslovni imenik, najdemo na Zasavskem, Spodnjeposavskem in Notranjsko-Kraškem.

Med lastniki zlatarn je največ (122) samostojnih podjetnikov, sledijo družbe z omejeno odgovornostjo (31), dve podjetji pa delujeta kot delniški družbi.

Največ delavcev v panogi zaposluje Zlatarna Celje Večina podjetij je brez redno zaposlenih. Dve podjetji imata med 10 in 19 zaposlenih, dve med 20 in 49 zaposlenih. Največje zlatarsko podjetje v Sloveniji, Zlatarna Celje, ima med dvesto in 249 zaposlenih.

Ne spreglejte