Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
17.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

taksi

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 17.21

6 let, 6 mesecev

Slovenski taksisti z milijonskimi prihodki (video)

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večina od 25 najuspešnejših slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo s taksi prevozi, je lani zaslužila več kot leto prej. Največja taksi podjetja so prepričana, da je taksistov na trgu preveč.

Po lestvici bizi.si je najuspešnejšo podjetje Laguna, ki je imelo lani skoraj pol milijona evrov prihodkov. To je za okoli 20 odstotkov več kot leto prej, ko so imeli 415 tisoč evrov prihodkov. Podjetje, ki ima okoli 150 vozil, je imelo lani 1.668 evrov dobička.

Deset največjih je imelo lani več kot tri milijone evrov prihodkov Na drugem mestu je Gea Taxi z nekaj več kot 460 tisoč evri prihodkov. To podjetja je lani zdrsnilo s prvega mesta, saj je bilo leta 2012 še najuspešnejše, in sicer z malce več kot 550 tisoč evri prihodkov. Gea Taxi, ki ima 22 vozil, je imel lani 4.892 evrov dobička.

Skupno je imelo deset najuspešnejših podjetij lani 3,1 milijona evrov prihodkov. To je več kot leta 2012, ko je bil izkupiček desetih največjih taksistov 2,9 milijona evrov.

Ljubljana je zlata jama za taksiste Največji skok glede prihodkov med prvo deseterico je lani uspel podjetju Iguana Plus, in sicer za skoraj 54 odstotkov, s 181 tisoč na 279 tisoč evrov. Največji čisti dobiček pa je imelo lani podjetje Avto-Taxi Prevozi: 24.775 evrov. Regionalno gledano vsa tri največja taksi podjetja – Laguna, Gea Tax in Avto-Taxi Prevozi – prihajajo iz Osrednjeslovenske regije, kjer je prestolnica Ljubljana, največje slovensko urbano središče.

Taksisti dobro služijo še v Savinjski regiji in zahodni Sloveniji Vsa tri podjetja so imela lani skupaj 1,4 milijona evrov prihodkov. Ta podjetja imajo skupaj 9,5-odstotni delež na slovenskem trgu, največjega Laguna, 3,4-odstotni delež.

Osrednjeslovenski regiji sledi Savinjska statistična regija, kjer so imela lani tri največja podjetja 501 tisoč evrov prihodkov.

Podravska regija z Mariborom je šele na petem mestu Glede na prihodke je za taksiste ugodno poslovati še v Obalno-kraški (tri največja podjetja so imela lani skupaj 381 tisoč evrov prihodkov) in Goriški regiji (tri največja podjetja so imela lani skupaj 375 tisoč evrov prihodkov), dveh regijah, ki imata močno turistično dejavnost.

Šele za njimi je Podravska regija, kjer leži naše drugo največje mesto Maribor. Tu so imela tri največja podjetja lani 348 tisoč evrov prihodkov.

Malenkostno različne cene Glede cen so po regijah in podjetjih malenkostne razlike. Pri Laguni en kilometer stane 0,93 evra, pri Gea Taxiju pa en evro. Pri novogoriškem Novotelu, ki je najuspešnejše taksi podjetje na Goriškem, stane en kilometer 0,80 evra, mestna vožnja pa tri evre.

Pri koprskem Taxi Srečko stane en kilometer 0,85 evra, mestna vožnja pa od tri do 3,5 evra. Pri mariborskem ML Timu, ki je najuspešnejše podjetje v Podravski regiji, en kilometer vožnje stane 0,85 evra.

Taksistov je na trgu vsako leto več. Preveč? Taksistov je sicer na trgu vse več. Skupno zdaj v Sloveniji deluje 536 podjetij, ki se ukvarjajo s taksi prevozi, od tega jih je bilo med letoma 2010 in 2013 ustanovljenih 177.

Kot pravi direktorica Lagune Nataša Ornek, bi bilo treba število taksistov omejiti s poostritvijo pogojev za opravljanje dela. Tudi večja taksi podjetja na Obali in v Mariboru so prepričana, da je taksistov preveč, kar sili podjetja v nižanje cen.

Ne spreglejte