Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
29. 10. 2015,
14.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sveča svečar dan mrtvih bizi

Četrtek, 29. 10. 2015, 14.54

6 let, 6 mesecev

Slovenci kupimo vse manj sveč, podjetja rast iščejo v tujini

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z dnevom mrtvih se je končalo najživahnejše obdobje leta za proizvajalce sveč. Ti po besedah Igorja Petra iz podjetja Sveča septembra in oktobra ustvarijo polovico letnih prihodkov.

"Letos je po moji oceni prodaja sveč podobna lanski, vendar je prehitro, da bi delali sklepe. Točnejši podatki bodo znani sredi novembra," o prodaji sveč na vrhuncu sezone pravi Igor Peter iz podjetja Sveča s sedežem v Vidmu pri Ptuju. Kot pravi, so nagrobne sveče v njihovem podjetju še vedno najmočnejši proizvodni program, zadnja leta pa opaža večje povpraševanje po dekorativnih svečah, svečah za dom. Tukaj je še velik prostor za napredek, meni.

Peter, tudi predsednik cehovskega združenja svečarjev, pravi, da po njegovi oceni proizvajalci od 40 do 50 odstotkov letnih prihodkov od prodaje ustvarijo septembra in oktobra.

Ilirijino podjetje na vrhu lestvice Podjetje Sveča je eno od štirih podjetij v panogi, ki letno ustvarijo več kot dva milijona evrov prihodkov, kažejo podatki lestvice Bizi.si. Največje podjetje je Ilkos iz Gorišnice pri Ptuju, ki je nastalo kot oddeljeni program ljubljanske Ilirike. Ta je leta 1991 svečarski program preselila v Lendavo, leta 2006 pa so ga ločili v novo podjetje Ilkos, kjer so še vedno polovični lastnik. Drugo polovico ima v lasti podjetje Finakos Marjana Kostanjevca.

Prihodki podjetja se vse od leta 2010 gibljejo okrog sedmih milijonov, medtem ko je bil dobiček lani minimalen (štiri tisoč evrov). Dve tretjini prihodkov je podjetje lani ustvarilo doma, izvoz je dosegel slaba dva milijona evrov, razkrivajo v poročilu na Ajpesu.

Drugo podjetje na lestvici, kamniška svečarna Pax, je lani prihodke povečalo za četrtino. Podjetje v večinski lasti Janeza Steleta (ta ima 52 odstotkov, preostalih 48 odstotkov pa je od leta 2004 v lasti podjetja) je lani poslovalo s 170 tisoč evri dobička, v povprečju pa so zaposlovali 15 ljudi.

Negativna kampanja Tretje največje je že omenjeno podjetje Sveča, ki so se mu prihodki lani zmanjšali za 15 odstotkov, na 2,7 milijona evrov. "Delno lahko padec pripišemo zmanjševanju prodaje sveč v Sloveniji, ki traja vse od leta 2008. Glavni razlog je, da smo lani po dveh letih izgubili večji posel za akcijsko prodajo sveč septembra in oktobra," pravi Peter in dodaja, da letos pričakujejo podobne prihodke kot lani ali zmerno rast.

Da bi nadomestili izpad prihodkov, poskušajo okrepiti izvoz. "Izvažamo v sosednje države, nekaj tudi v Nemčijo, Grčijo, na Portugalsko. Vsako leto izvozimo več, še vedno pa ne toliko, kolikor bi si želeli," pravi sogovornik.

Opozarja pa še na negativen prizvok sveč, ki ga ustvarjajo kampanje o njihovi domnevni škodljivosti za okolje. "Vsako leto, ko se približuje 1. november, se začne negativna kampanja glede nagrobnih sveč, češ da jih Slovenci največ pokurimo, da smo nekakšni svetovni prvaki glede prižiganja sveč in podobno. Moram poudariti, da je za izgorele sveče zelo dobro poskrbljeno, saj se vsi materiali predelajo in porabijo v nadaljnji proizvodnji," pravi sogovornik, ki meni, da je slovenski sistem zbiranja in predelave odpadnih nagrobnih sveč lahko vzor tujini.

Ne spreglejte